Рішення Комітету № 46/11 від 06 жовтня 2016 року про проект Закону України про засади здійснення державного регулювання синтетичних миючих засобів та товарів побутової хімії (реєстр. № 5182)

Опубліковано 21 жовтня 2016, о 09:41

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

від 6 жовтня 2016 р.  № 46/11

 

 

Про проект Закону України про засади

здійснення державного регулювання

синтетичних миючих засобів та товарів

побутової хімії

(реєстр. № 5182)

 

 

Розглянувши проект Закону України про державне регулювання у сфері поводження із синтетичними миючими засобами та товарами побутової хімії, поданий народним депутатом України Кіралем С.І. (реєстр. № 5182), Комітет відмічає.

Метою прийняття законопроекту є поліпшення охорони навколишнього природного середовища через приведення національного законодавства у відповідність з вимогами Європейського Союзу, здійснення державного регулювання щодо синтетичних мийних засобів та повної заборони використання на території України синтетичних мийних засобів та товарів побутової хімії на основі фосфатів.

Законопроект запроваджує з 1 січня 2017 року заборону виробництва, імпорту та реалізацію "на ринку на митній території України синтетичних миючих засобів та товарів побутової хімії з вмістом фосфатів (загальний фосфор)".

Прийняття даного законопроекту сприятиме поліпшенню стану навколишнього природного середовища, зокрема водних об’єктів через зменшення викидів небезпечних речовин у водні об’єкти, поліпшення якості питної води, а також зменшення негативного впливу на здоров’я громадян.

Комітет звертає увагу на те, що основною вадою проекту є відокремлення сфери його регулювання від екологічного законодавства. Хоча у Пояснювальній записці до проекту наводиться низка міжнародних актів Європейського Союзу у сфері охорони навколишнього середовища, на імплементацію з якими має бути спрямоване національне законодавство, у статті 2 «Законодавство у сфері поводження із синтетичними миючими засобами та товарами побутової хімії» проекту не згадуються законодавчі акти з цієї сфери, до яких у першу чергу мають бути віднесені закони України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про відходи» та деякі інші.

У проекті лише декларується визначення правових засад державного регулювання у сфері поводження із миючими засобами, до яких входять їх виробництво, реалізація, зберігання, ввезення в Україну (вивезення за її межі). Однак встановлення безпосередніх засад здійснення виробництва, реалізації, зберігання, вивезення за межі України синтетичних миючих засобів та товарів побутової хімії залишається поза увагою проекту. Так, згідно з його назвою «Про засади здійснення державного регулювання синтетичних миючих засобів та товарів побутової хімії», у ньому насамперед мають визначатися засоби держаного регулювання господарської діяльності у цій сфері. Загальний перелік таких засобів визначений у ст. 12 Господарського кодексу України, згідно з якою основними   засобами   регулюючого   впливу   держави   на діяльність суб'єктів господарювання визначені: державне замовлення; ліцензування, патентування і квотування; сертифікація та стандартизація; застосування нормативів та лімітів; регулювання цін і тарифів; надання інвестиційних, податкових та інших пільг; надання дотацій, компенсацій, цільових інновацій та субсидій. Проте з усіх можливих засобів державного регулювання у поданому проекті практично застосовано лише заборону з 1 січня 2017 року на виробництво, імпорт та реалізацію на ринку на митній території України синтетичних миючих засобів та товарів побутової хімії з вмістом фосфатів (загальний фосфор) з встановленням відповідальності за це.

Положення проекту, як правило, не мають характеру нормативних приписів, а визначають терміни, які застосовуються у законі (ст. 1); мету здійснення державного регулювання (ст. 3); сферу дії закону (ст. 4). При цьому незрозуміло, у чому має полягати здійснення державного контролю «у сфері поводження із синтетичними миючими засобами та товарами побутової хімії» (ст. 5), якщо  види діяльності, що визначають зміст «поводження», у ньому не регулюються.

З огляду на зазначене, враховуючи зміст проекту, слід змінити його назву на «Про заборону виробництва, імпорту та реалізації в Україні синтетичних миючих засобів та товарів побутової хімії, що вміщують фосфати» та внести до нього відповідні зміни, виключивши, зокрема, з його складу положення, які не стосуються вказаного питання.

Пропозиція щодо встановлення повної заборони з 1 січня 2017 року виробництва, імпорту та  реалізації в Україні синтетичних миючих засобів та товарів побутової хімії із вмістом фосфатів є недостатньо виваженою. Зазначену проблему варто вирішувати поступово, встановлюючи певні етапи. Саме про «поступове припинення використання фосфатів у синтетичних миючих засобах та товарах побутової хімії» йдеться у Регламенті (ЄС) № 648/2004 Європейського Парламенту та Ради «Про миючі засоби» від 31 березня 2004 року, про що згадується і у Пояснювальній записці до проекту.

Також слід врахувати вимоги Технічного регламенту мийних засобів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2008 р. № 717, яким встановлено обмеження щодо вмісту фосфатів та інших сполук фосфору у мийних засобах: у пральних порошках загальний вміст фосфору не повинен становити чи перевищувати 0,5 грама в рекомендованій кількості та/або дозуванні прального порошку для використання в основному циклі процесу прання у жорсткій воді для стандартного завантаження пральної машини з червня 2014 р, а у мийних засібах для побутових посудомийних машин загальний вміст фосфору не повинен становити чи перевищувати 0,3 грама в стандартній дозі мийного засобу для використання в основному циклі миття для завантаження посудомийної машини столовим набором на 12 персон з 1 січня 2017 р.

 

 

Комітет вирішив:

 

1. За результатами розгляду в першому читанні проект Закону України про державне регулювання у сфері поводження із синтетичними миючими засобами та товарами побутової хімії повернути на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи.

 

2. Висновок направити до Комітету з питань промислової та підприємництва.

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                   

 

А.Дирів

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку