Рішення Комітету № 47/6 від 19 жовтня 2016 року щодо проекту Закону про державну політику у сфері поводження із мийними засобами (реєстр. № 5182-1)

Опубліковано 24 жовтня 2016, о 16:04

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,  ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

від 19 жовтня 2016 року                   № 47/6

 

 

 

Про проект Закону про державну політику

у сфері поводження із мийними засобами

(реєстр. № 5182-1)

 

Розглянувши проект Закону про державну політику у сфері поводження із мийними засобами, поданий народними депутатами України Недавою О.А., Рибаком І.П., Шаховим С.В., Бабак А.В., Сажком С.М., Колєсніковим Д.В., Дзюбликом П.В., Єднаком О.В., Сусловою І.М., Дирівим А.Б. (реєстр. № 5182-1 від 07.10.2016 р.) (альтернативний), Комітет відмічає.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою державної політики у сфері поводження із мийними засобами є збереження здоров’я людини і охорони навколишнього природного середовища; створення умов для переходу до виробництва мийних засобів без вмісту фосфатів та основі здатності до біологічного розкладу поверхнево-активних речовин; загальнодоступності інформації про потенційні ризики, пов’язані з використанням мийних засобів; здійснення державного контролю за виробництвом, реалізацією та ввезенням на митну територію України мийних засобів.

Як наведено у пояснювальній записці, законопроектом пропонується нова державна політика у сфері поводження із мийними засобами.

Запроваджуються обмеження щодо виробництва, використання, ввезення та розповсюдження на території України мийних засобів на основі фосфатів та поверхнево-активних речовин для мийних засобів, які не відповідають національним стандартам та вимогам ЄС.

Створюються правові підстави та умови для стимулювання інноваційних розробок у сфері мийних засобів та розвитку підприємництва у сфері виробництва екологічно безпечних мийних засобів.

У законопроекті пропонується спрощена процедура сертифікації мийного засобу, який зареєстрований (сертифікований) компетентним органом у країнах Європейського Союзу.

Також передбачається розроблення і впровадження системи просвітницьких заходів щодо загроз, пов'язаних з використанням мийних засобів, що містять, фосфати та популяризація розуміння населенням необхідності обмеження обігу таких мийних засобів.

На думку авторів, прийняття цього законопроекту сприятиме поліпшенню охорони здоров’я людини та довкілля. Буде створено правові підстави та умови для обмеження виробництва, ввезення на митну територію України та реалізацію мийних засобів, що містять фосфати і, водночас, стимулювання наукових досліджень та інноваційних розробок у сфері мийних засобів, що відповідають кращим європейським стандартам. Українські виробники будуть зацікавлені перейти до виробництва екологічно безпечних мийних засобів.

Загальнодоступність інформації про потенційні ризики від використання мийних засобів, що містять фосфати та поверхнево-активні речовини сприятиме розумінню про необхідність обмеження обігу таких мийних засобів та підвищенню екологічної культури громадян і суспільства в цілому.

Слід взяти до уваги, що на своєму засіданні 6 жовтня 2016 року Комітет розглянув проект Закону України про державне регулювання у сфері поводження із синтетичними миючими засобами та товарами побутової хімії, поданий народним депутатом України Кіралем С.І. (реєстр. № 5182 від 26.09.2016) та рекомендував Комітету з питань промислової політики та підприємництва внести до Верховної Ради України пропозицію про повернення його на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи.

 

Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань промислової політики та підприємництва внести до Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про державну політику у сфері поводження із мийними засобами (реєстр. № 5182-1 від 07.10.2016) (альтернативний), поданий народними депутатами України Недавою О.А., Рибаком І.П., Шаховим С.В., Бабак А.В., Сажком С.М., Колєсніковим Д.В., Дзюбликом П.В.,          Єднаком О.В.,   Сусловою І.М., Дирівим  А.Б.

 

2. Висновок направити до Комітету з питань промислової політики та підприємництва.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету

 

А.Дирів

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку