Рішення Комітету про проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо скасування тендерних процедур для закупівлі товарів і послуг з організації безплатного гарячого харчування для дітей, що постраждали від Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 6450 від 16.05.2017)

Опубліковано 11 липня 2017, о 18:25

 Комітет 

 

Проект

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,
ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

 

 

__ ________ 2017 року                                                            № __________

 

 

 

Про проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо скасування тендерних процедур для закупівлі товарів і послуг з організації безплатного гарячого харчування для дітей, що постраждали від Чорнобильської катастрофи

(реєстр. № 6450 від 16.05.2017)

 

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо скасування тендерних процедур для закупівлі товарів і послуг з організації безплатного гарячого харчування для дітей, що постраждали від Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 6450 від 16.05.2017 року), поданий народними депутатами України                  Констанкевич І.М., Батенком Т.І., Шевченком В.Л., Дідичем В.В.,            Дубініним О.І., Купрієм В.М., Шевченком О.Л., Комітет відмічає наступне:

У законопроекті пропонується доповнити частину третю статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» новим абзацом вісімнадцятим, яким передбачається скасування тендерних процедур для закупівлі товарів і послуг з організації безплатного гарячого харчування для дітей, які навчаються у середніх загальноосвітніх школах, професійно-технічних навчальних закладах, коледжах та технікумах (училищах), розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, евакуйованих із зони відчуження, дітей, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, які проживали у зоні безумовного (обов'язкового) відселення з моменту аварії до відселення.

Як наведено у пояснювальній записці до законопроекту, необхідність його прийняття пов’язана з тим, що на початку кожного бюджетного року, коли у зв’язку з необхідністю проведення тендерних процедур діти не можуть скористатись своїм законним правом. У зв’язку зі значною тривалістю передбаченого законодавством механізму відбору фактично з лютого таке харчування припиняється і відновлюється у вересні з початком нового навчального року.

 На думку суб’єкта права законодавчої ініціативи, прийняття цього законопроекту сприятиме виконанню закріпленого статтею 16 Конституції України обов’язку Української держави щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та збереження генофонду Українського народу, захисту передбаченого Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» права учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів коледжів та технікумів (училищ), розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, які проживали у зоні безумовного (обов'язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, на безплатне харчування.

Просимо взяти до уваги, що Комітет на своєму засіданні 17 травня  2017 року підтримав проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо виплати грошової компенсації на безоплатне харчування дітей) (реєстр. № 6230 від 23.03.2017 року), яким пропонується замінити безплатне харчування зазначених категорій дітей гарантованою щомісячною грошовою допомогою.

Комітет зазначає, що рішення по законопроекту необхідно приймати із врахуванням вимог антикорупційного законодавства.

Враховуючи, що поданий законопроект системно пов'язаний із проектом Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо виплати грошової компенсації на безоплатне харчування дітей) (реєстр. № 6230 від 23.03.2017 року), пропонуємо розглядати їх на пленарному засіданні Верховної Ради України одночасно.

 

За підсумками розгляду законопроекту Комітет в и р і ш и в:

 

1.              Рекомендувати Комітету з питань економічної політики проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо скасування тендерних процедур для закупівлі товарів і послуг з організації безплатного гарячого харчування для дітей, що постраждали від Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 6450 від 16.05.2017 року), поданий народними депутатами України Констанкевич І.М.,   Батенком Т.І., Шевченком В.Л., Дідичем В.В., Дубініним О.І., Купрієм В.М., Шевченком О.Л., за результатами розгляду прийняти за основу у першому читанні.

 

2.              Враховуючи, що поданий законопроект системно пов'язаний із проектом Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо виплати грошової компенсації на безоплатне харчування дітей) (реєстр. № 6230 від 23.03.2017 року), пропонуємо розглядати їх на пленарному засіданні Верховної Ради України одночасно.

 

3.              Рішення Комітету направити до Комітету з питань економічної політики.

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                               А. ДИРІВ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку