Засідання Комітету № 106 від 25.11.2021

Опубліковано 25 листопада 2021, о 12:35

 Комітет 

25 листопада 2021 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітетом було розглянуто законопроект про внесення змін до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" стосовно удосконалення процедури оцінки впливу на довкілля (реєстр. №5766), внесений народними депутатами України Бондаренком О.В., Прощуком Е.П., Криворучкіною О.В., Задорожним А.В., Овчинниковою Ю.Ю., Мандзієм С.В., Кривошеєвим І.С., Матусевичем О.Б., Шаховим С.В., та альтернативний до нього законопроект з такою ж назвою (реєстр. №5766-1), внесений народними депутатами України Лічман Г.В., Грищенко Т.М., Дмитрієвою О.О. У альтернативному законопроекті автори пропонують дозволити плановану діяльність на території об'єктів Смарагдової мережі з мотивів суспільної необхідності попри негативний вплив на довкілля за умови належної компенсації. Законопроект № 5766 підтриманий народними депутатами України – членами Комітету, Міндовкілля, Комітетом з питань інтеграції України до Європейського Союзу. Зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної ради України та висловлені під час обговорення можуть бути враховані під час підготовки законопроекту до другого читання. Автори альтернативного законопроекту погодилися з пропозицією щодо підтримки законопроекту реєстр. № 5766, запропонувавши повністю виключити з нього питання стосовно Смарагдової мережі з подальшим їх розглядом під час опрацювання законопроекту про території Смарагдової мережі реєстр. № 4461. З урахуванням викладеного за результатами розгляду Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект реєстр. № 5766 прийняти за основу, а законопроект реєстр. № 5766-1 відхилити.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування (реєстр. № 2765), поданого на повторне друге читання. Відзначено, що Верховною Радою України прийнято Закон України від 17.07.2021 № 1684-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу", у якому містяться частина положень законопроекту реєстр. № 2765, а саме внесено аналогічні зміни до частини п’ятої статті 39 Закону України "Про тваринний світ". Крім того, відповідно до Закону України від 19.05.2020 № 619-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури внесення змін", мають бути вилучені з тексту законопроекту пропозиції щодо внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення. Разом з тим, у Верховній Раді України зареєстровано законопроект реєстр. № 6175-1, у якому враховано більшість положень законопроекту реєстр. № 2765, що фактично втратив актуальність. Враховуючи викладене, Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект реєстр. № 2765 за результатами розгляду у повторному другому читанні відхилити. Також народним депутатам України – членам Комітету було доручено розробити комплексний законопроект, який би врегульовував решту питань законопроекту реєстр. № 2765.

Розглянувши законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за кримінальні правопорушення проти довкілля (реєстр. № 6148), поданий  Кабінетом Міністрів України, Комітет прийняв рішення звернутись до Комітету з питань правоохоронної діяльності із пропозицією щодо прийняття зазначеного законопроекту за основу, а також спрямувати йому пропозиції та зауваження Офісу Генерального Прокурора України, Держекоінспекції та Держлісагентства для врахування під час розгляду законопроекту.

Також Комітетом розглянуто лист Рахункової палати України щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів, спрямованих Держекоінспекції. Прийнято рішення рекомендувати Міндовкілля та Держекоінспекції забезпечити вжиття необхідних узгоджених заходів з метою усунення порушень ефективності використання зазначених бюджетних коштів, виявлених під час аудиту, поліпшення ефективності здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, забезпечення своєчасного виконання Плану заходів щодо реалізації Концепції реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Окрім цього Комітет розглянув питання про лист Голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетьманцева про визначення Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики головним із підготовки законопроектів щодо екологічного страхування реєстр. №№ 6018, 6018-1, 6018-2. З метою розроблення законопроекту про екологічне страхування, у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування було створено робочу групу "Про запобігання і відшкодування екологічної шкоди" під головуванням народного депутата України, заступника Голови Комітету Криворучкіної О.В. Також у Комітеті було проведено слухання на тему: "Розвиток законодавчих засад екологічного страхування в Україні". Враховуючи викладене, Комітет вважає, що головним із розгляду зазначених законопроектів має бути Комітет з питань екологічної політики та природокористування, а їх розгляд у Комітеті має відбутися з урахуванням висновків Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Переглянути матеріали до засідання

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку