РАХУНКОВА ПАЛАТА УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ЧЕРГОВОГО АУДИТУ: "ЗАРУЧНИКИ НЕДОСКОНАЛОЇ СИСТЕМИ ПРОТИПОЖЕЖНОГО ЗАХИСТУ"

Опубліковано 14 березня 2011, о 15:27

Заручники недосконалої системи протипожежного захисту

(Розглянуто Колегією Рахункової палати 08.02.2011)

 

Пожежі в Україні, особливо в сільській місцевості, набувають загрозливих масштабів. За останні два роки у пожежах загинули майже 10 тисяч людей, втрачено майна та цінностей на 5,3 млрд. гривень. Кількість пожеж у минулому році зросла, порівняно з 2009 роком, майже на третину, а масштаби матеріальних втрат - у півтора рази.

Рахункова палата провела аудит використання коштів держбюджету, що спрямовуються на протипожежний захист у Вінницькій і Хмельницькій областях, де із загальної кількості пожеж 60 відс. сталися у селах, що вдвічі більше середнього показника у державі. За результатами аудиту Колегія Рахункової палати відзначила, що система протипожежної безпеки в перевірених регіонах належним чином не працює, значна частина заходів державних цільових програм з протипожежного захисту населення і територій не виконуються. Кількість пожеж у цих областях зросла у 2010 році, порівняно з попереднім роком, на 18 і 26 відсотків відповідно.

У Вінницькій та Хмельницькій областях протягом останніх 10 років чисельність підрозділів сільських пожежних команд зменшилася на третину, нормативи кількості підрозділів пожежної охорони та забезпечення їх спеціальною пожежною технікою не дотримуються в жодному з районів перевірених областей, більшість пожежної техніки досягла критичного рівня зносу, а частка видатків на придбання нової техніки не перевищує 2,5 відсотка. Наявна дислокація державних і місцевих пожежних підрозділів лише на 30 відс. забезпечує норматив з радіуса охоплення територій. Фактично поставлено під загрозу дієздатність пожежних команд, вчасне прибуття їх на місце пригоди, а відтак - можливість врятувати чиїсь життя, зменшити збитки.

Місцевими органами влади не виконано заходів державних цільових програм, які передбачали готовність протипожежного водопостачання та створення підрозділів місцевої пожежної охорони. Із передбачених програмою створення у Вінницькій області до 2010 року додатково 70 підрозділів місцевої охорони, фактично створено лише 1 підрозділ! У пожежних підрозділах немає необхідної кількості спеціальних машин з автопідйомниками чиавтодрабинами. Сучасні системи протипожежного захисту відсутні або не функціонують, оскільки не пристосовані для 70 відс. і 37 відс. висотних будинків у Вінницькій і Хмельницькій областях відповідно.

Ліквідація пожежі, що сталась у складському приміщенні (Вінницький район), ускладнилася через незабезпечення команд пожежників зовнішніми джерелами водопостачання, а наявна на відстані 30 метрів від об'єкта природна водойма не була обладнана під'їздом з твердим покриттям та пірсом. Гасіння пожежі тривало 15 годин. Прямі збитки від пожежі становили 2,0 млн. гривень.

За результатами перевірки аудитори Рахункової палати відзначають, що протипожежний захист є заручником недосконалої системи протипожежної безпеки та управління коштами, призначеними на цю мету.

"Глобальне потепління як провокаційний фактор зростання пожеж, порушення правил протипожежної безпеки та неякісне прокладання електромереж не можуть бути виправданням незадовільної організації пожежної безпеки в Україні, - зауважив на Колегії Голова Рахункової палати Валентин Симоненко. - МНС займається статистичними підрахунками та фіксує кількість випадків пожеж, матеріальних втрат, загиблих і скаржиться на недостатнє фінансування. Проте головна проблема сьогодні - в існуючій організації протипожежної безпеки. Люди у висотках чи в далеких селах у разі виникнення пожежі фактично приречені".

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку