Аудит державних програм для захисту населення міста Жовті Води від шкідливого радіаційного впливу та надання їм передбачених законодавством компенсацій

Опубліковано 27 листопада 2010, о 19:47

Розглянуто Колегією Рахункової палати 29.10.2010

 

Життя на урані - «тихий Чорнобиль»

Жовті Води - єдине в Україні місто, де у 50-х роках минулого століття розпочато видобуток уранової сировини, яка й досі перероблюється для потреб атомної енергетики на базі гідрометалургійного заводу «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».

 

Населення міста змушене жити в зоні довготривалого техногенного радіаційного забруднення, яке перевищує норми, встановлені Нормативами радіаційної безпеки України. Адже близьке межування з родовищем урану і об'єктами його переробки, наявність джерел іонізуючого випромінювання природного походження (радон та його дочірні продукти) зумовили семикратне перевищення граничного рівня концентрації радону в житлових приміщеннях приватного сектору м. Жовті Води. А неконтрольоване використання у 1950-1960 роках відходів виробництва збагаченого урану для будівництва житлових будинків, доріг та тротуарів призвело до утворення окремих локальних ділянок зі значно підвищеним радіаційним фоном.

 

Законом України "Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання" встановлено, що кожна людина, яка проживає або тимчасово перебуває на території України, має право на захист від впливу іонізуючого випромінювання.

 

Для захисту населення міста Жовті Води від шкідливого радіаційного впливу та надання їм передбачених законодавством компенсацій прийнято низку державних програм. Державним замовником і організатором їх є Дніпропетровська облдержадміністрація, а координатором виконання - Міністерство економіки України.

 

Проведений Рахунковою палатою аудит засвідчив, що протягом 2007-2010 років належного виконання заходів цих програм не забезпечено.

 

Зокрема, не усунуто причин радіаційного забруднення (не вилучено джерела іонізуючого випромінювання), не відселено людей з радіаційно-забруднених районів, не створено моніторингу території. Переважна більшість житлових будинків (70 відс. багатоповерхових та 99,8 відс. приватних) м. Жовті Води залишаються не обстеженими на вміст радону, а по жодному з обстежених будинків захисні роботи не проведено. Не завершено реконструкції територіального діагностично-реабілітаційного центру оздоровлення жителів міста. Не придбано сучасного ультразвукового, ендоскопічного, рентгенологічного та іншого сучасного медичного обладнання для єдиного санітарно-медичного закладу - СМСЧ-9. Учні шкіл, що піддаються постійному радіаційному впливу, не забезпечені додатковим безоплатним харчування. Більше половини осіб, які перебувають на обліку в СМСЧ-9, а також інваліди, ветерани війни і праці не забезпечуються санаторно-курортними путівками за направленнями медичних закладів. Не створено належних умов для оздоровлення дітей.

 

Головний винуватець цього - Дніпропетровська ОДА, яка самоусунулась від управління державними програмами, спрямованими на захист населення міста Жовті Води від радіаційного впливу. Серед інших причин такого стану - невідповідність програм вимогам статті 9 Закону України «Про державні цільові програми» в частині визначення виконавців окремих заходів, обсягів їх фінансування, недостатнє і безсистемне їх фінансування з боку центральних і місцевих органів виконавчої влади, неконтрольоване використання коштів держбюджету міськвиконком Жовтоводської міської ради. Крім того, Уряд і Дніпропетровська ОДА не врахували ряду висновків і пропозицій Колегії Рахункової палати за результатами попереднього аудиту.

 

На виконання програм впродовж 2007-2009 років та І півріччя 2010 року міському бюджету спрямовано з держбюджету 23 млн. грн. Це лише 9 відсотків від обсягів, передбачених Програмою радіаційного і соціального захисту населення м. Жовті Води на 2003-2012 роки. Попри це, виконком Жовтоводської міської ради та інші одержувачі коштів держбюджету використали неефективно 7,1 млн. грн. (30,7 відс. від загальних асигнувань субвенції) та з порушенням законодавства - 14,9 млн. гривень.

 

Відтак, не виконано жодного з восьми запланованих заходів радіаційного захисту та два з 10 заходів соціального захисту населення, а решта вісім виконані частково.

 

Від самого затвердження у грудні 2004 року Державної програми забезпечення сталого розвитку регіону видобування та первинної переробки уранової сировини на 2006-2030 роки її заходи взагалі не фінансувалися з держбюджету, тому їх виконання навіть не розпочиналося.

 

Як наслідок, нині майже 20 тис. громадян, що постійно перебувають під радіаційним впливом і зазнають непоправної шкоди здоров'ю та майну, не одержують визначених законодавством компенсацій.

 

У Жовтих Водах погіршується демографічна ситуація, зростає захворюваність, зокрема, злоякісними новоутвореннями. Її рівень у місті вищий за показники в цілому по Дніпропетровській області на 16 відсотків, а рівень летальності від онкологічних захворювань перевищив середньообласний показник майже на 54 відсотки.

 

«Жовті Води - важлива точка на економічній карті України, клондайк доходів для держбюджету, - зазначив Голова Рахункової палати В.К. Симоненко. - Але Дніпропетровська облдержадміністрація, самоусунувшись від управління державними програмами, перетворила місто на тихий, непомітний Чорнобиль. Ті, на чиїй совісті захворювання й смерті людей, мають за це відповісти».

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку