Криворізький ГЗК: ні добудувати, ні приватизувати

Опубліковано 28 січня 2013, о 18:07

(Розглянуто Колегією Рахункової палати 28.12.2012)

Кошти державного бюджету, передбачені у 2010-2012 роках на забезпечення життєдіяльності Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР), використовувалися Державним агентством України з управління державними корпоративними правами і майном і ДП«Дирекція КГЗКОР» з порушенням чинного законодавства та неефективно. Як наслідок, мета бюджетної програми, за якою фінансуються зазначені видатки, не досягнута. Такий висновок зробила Колегія Рахункової палати за результатами проведеного аудиту.

Аудитори зазначають, що питання добудови КГЗКОРу, який дістався Україні у спадок від Радянського Союзу, майже 20 років залишається невирішеним. Весь цей час витрати на забезпечення життєдіяльності недобудованого комбінату, які несе наша держава, постійно зростали і за останні два роки вже перевищили 40 млн. грн. на рік. При цьому цілісність майнового комплексу КГЗКОРу не забезпечується, більше того - під впливом природних явищ та людського фактора технічний стан об'єктів комбінату лише погіршується.

МЗС України та іншими зацікавленими органами державної влади не вирішено питання належного врегулювання міжнародних зобов'язань України з іноземними учасниками будівництва КГЗКОРу, що призводить до зростання витрат на його утримання, а отже - до непродуктивного використання коштів державного бюджету.

Фонд держмайна у 2006-2007 роках намагався залучити до будівництва КГЗКОРу інвестора, що надало б можливість запустити виробництво, створити додаткові робочі місця. Проте Указ Президента України «Питання Криворізького комбінату окислених руд» у жовтні 2007 року зупинив будь-які дії Фонду держмайна стосовно КГЗКОРу. Цей документ наразі є чинним, що, на думку аудиторів, унеможливлює пошук фондом та Агентством держмайна інвестора для добудови комбінату.

За висновками Колегії Рахункової палати, 70,8 відс. бюджетних коштів (це понад 75 млн. грн.), спрямованих у 2010-2012 роках на виконання заходів із забезпечення життєдіяльності КГЗКОРу, Агентством держмайна і ДП «Дирекція КГЗКОР» використані з порушенням бюджетного законодавства. Фактично санація, у стані якої тривалий час перебуває підприємство, досі не сприяла покращенню фінансово-економічних показників його діяльності.

 

17.01.2013

Пресс-служба Рахункової палати

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку