Колегія Рахункової палати: "Механізм розвитку мінерально-сировинної бази працює не на повну потужність"

Опубліковано 03 серпня 2013, о 15:37

Рахункова палата провела перевірку ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих у 2011-2012 роках на розвиток мінерально-сировинної бази, який є дедалі актуальнішим як з погляду стимулювання економічного розвитку держави, так і вирішення низки соціальних питань.

Перевірка засвідчила, що в Україні існує можливість для забезпечення як своїх власних потреб, так і експорту важливих корисних копалин та продуктів їх переробки. Сформоване нормативне та організаційне забезпечення розвитку мінерально-сировинної бази, ухвалені базові закони, затверджена відповідна загальнодержавна програма, розроблені механізми її реалізації, визначені заходи та суми необхідних коштів, а також відповідальні центральні органи виконавчої влади.

Проте, як показала перевірка, вже перший етап (2011 - 2012) Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року був недофінансований з держбюджету. Протягом цього етапу Міністерство екології та природних ресурсів України, як головний розпорядник бюджетних коштів, спрямованих на розвиток мінерально-сировинної бази, державний замовник зазначеної програми та держзамовлення на одержання приросту запасів корисних копалин, отримало 1,4 млрд. грн., або 60,9 відс. від передбаченого на цей період програмою обсягу (2,3 млрд. грн.).

Разом з тим протягом перевіреного періоду Державна служба геології та надр України, як розпорядник бюджетних коштів нижчого рівня, використала 88,1 відс. від доведених бюджетних асигнувань. Як наслідок, завдання першого етапу загальнодержавної програми не досягнуті, план технічного переоснащення підприємств геологічної галузі не виконаний.

Колегія Рахункової палати наголосила на необхідності підвищити ефективність використання коштів держбюджету, спрямованих на розбудову цієї галузі, зокрема, шляхом удосконалення механізму реалізації загальнодержавної програми через держзамовлення на приріст запасів корисних копалин (та критеріїв, за якими це замовлення формується), а також перегляду показників державного замовлення, визначених Порядком проведення геологорозвідувальних робіт за рахунок коштів державного бюджету з урахуванням мети, заходів та завдань загальнодержавної програми.

Розглянуто Колегією Рахукової палати 11.04.2013.

 

Джерело: http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16742071

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку