Колегія Рахункової палати: "Вогнеборці Криму ліквідовують пожежі дідівськими методами"

Опубліковано 03 серпня 2013, о 15:17

Рахункова палата провела аудит використання коштів державного бюджету, виділених на протипожежний захист Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. За висновками Колегії Рахункової палати, Міністерство надзвичайних ситуацій і Державна інспекція техногенної безпеки протягом 2011-2012 років не забезпечили належного рівня координації та контролю за ефективним функціонуванням територіальних підрозділів у АР Крим та м. Севастополі з пожежного нагляду та протипожежного захисту.

Встановлено, що більшість підрозділів державної та місцевої пожежної охорони залишаються недоукомплектованими і недостатньо оснащеними сучасною протипожежною технікою, обладнанням та спорядженням. Така ситуація не сприяє створенню повноцінної та дієвої системи пожежної безпеки в регіоні, загрожує життєдіяльності громадян, функціонуванню населених пунктів і об'єктів Кримського півострова.

Кількість пожеж на території Кримського півострова порівняно з 2011 роком збільшилася майже в 1,3 рази. Через пожежі за два останніх роки у регіоні загинуло 225 осіб. Матеріальні збитки склали майже 200 млн. гривень.

Аудитом встановлено, що пожежі в лісовій зоні Криму набувають загрозливих масштабів, суттєво знижуючи туристичну привабливість регіону, на території якого сконцентровано близько 30 відс. рекреаційних ресурсів країни.

В умовах недостатнього фінансування територіальні підрозділи МНС в АР Крим, як розпорядники коштів держбюджету на місцях, використали 3,7 млн. грн. неефективно та з порушенням чинного законодавства.

Водночас місцеві органи влади не забезпечили ухвалення регіональних програм, спрямованих на підвищення рівня протипожежного захисту на відповідних територіях.

Розглянуто Колегією Рахункової палати 20.03.2013

 

 

Джерело: http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16741889

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку