Колегія Рахункової палати: "Утилізація боєприпасів триває повільніше, ніж заплановано"

Опубліковано 03 серпня 2013, о 15:21

Міністерство оборони України забезпечило у 2010-2012 роках використання виділених з державного бюджету 323,3 млн. грн. на утилізацію звичайних видів боєприпасів відповідно до вимог бюджетного законодавства. Такий висновок Колегії Рахункової палати за результатами проведеного аудиту.

Темпи утилізації боєприпасів зросли з 19 тис. тонн у 2008 році до 50 тис. тонн у 2012 році завдяки створенню відповідних умов. Було враховано висновки попереднього аудиту Рахункової палати (проведеного у 2008 році) щодо закріплення за єдиним державним замовником функцій замовника робіт з утилізації боєприпасів та удосконалення чинного Порядку утилізації ракет і боєприпасів (зокрема, стосовно визначення механізмів залучення інвестицій, міжнародної технічної та гуманітарної допомоги, покриття витрат за рахунок коштів, отриманих від реалізації продуктів утилізації).

Водночас виявлено факти неефективного використання Міноборони бюджетних коштів, спрямованих на зазначені цілі (12,8 млнрн.). Також зафіксовані недоліки в організації достовірного обліку боєприпасів, що підлягають утилізації, невідповідність номенклатури боєприпасів, включених у переліки, їхній фактичній наявності. Все це ускладнює державне планування заходів з утилізації та створює умови для зловживань у використанні державного майна.

Завдання першого етапу відповідної державної цільової оборонної програми щодо утилізації протягом 2008-2012 років 249 тис. тонн боєприпасів залишилося невиконаним, було утилізовано 163 тис. тонн боєприпасів, або 65 відс. від запланованих обсягів. Причини - неврахування в державних бюджетах на 2010, 2011, 2012 роки коштів на утилізацію в обсягах, визначених відповідною постановою Кабміну від 22 жовтня 2008 року, а також прогалини в адміністративному забезпеченні питань утилізації.

Кількість арсеналів, баз і складів, де зберігаються надлишкові боєприпаси, що підлягають утилізації, не оптимізовано, таким чином поточні витрати на їхнє утримання не зменшено, як це було визначено державною програмою. Не вдалося також отримати очікуваних 200 млн. грн. від реалізації продуктів утилізації. В результаті суттєвого зниження рівня загрози катастроф техногенного характеру, пов'язаних з боєприпасами, які підлягають утилізації, не відбулося.

Розглянуто Колегією Рахункової палати 11.04.2013.

 

Джерело: http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16741999

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку