Колегія Рахункової палати: "Рятувальники самі без захисту"

Опубліковано 03 серпня 2013, о 15:43

Міністерство надзвичайних ситуацій України (з грудня 2012 - Державна служба України з надзвичайних ситуацій) протягом 2012 року та I кварталу 2013 року в цілому забезпечило цільове використання бюджетних коштів, виділених на забезпечення діяльності сил цивільного захисту.

Разом із тим, за висновками проведеного Рахунковою палатою аудиту, 98,3 відс. із 3,6 млрд. грн., виділених на зазначену мету, були спрямовані на підтримання життєдіяльності органів і підрозділів цивільного захисту, і лише 1,7 відскоштів використані на розвиток і модернізацію. І це при тому, що цільові державні програми, спрямовані на технічне переоснащення сил цивільного захисту, практично не фінансуються і не виконуються.

За таких умов рівень технічної оснащеності сил цивільного захисту вкрай недостатній і не відповідає сучасним вимогам. Більше 70 відс. пожежної і спеціальної техніки відпрацювало встановлений ресурс і підлягає списанню. Практично відсутня спецтехніка для рятування людей на висотних та підвищеної поверховості об'єктах. Низькою є забезпеченість підрозділів цивільного захисту пожежно-технічним та аварійно-рятувальним обладнанням, засобами пожежогасіння та індивідуального захисту.

Усе це створює істотні ризики зниження рівня дієвості пожежних та аварійно-рятувальних підрозділів у разі виникнення надзвичайних ситуацій, проведення рятувальних та інших невідкладних робіт з ліквідації наслідків.

Фактично створення Державної служби України з надзвичайних ситуацій, яка перебрала більшу частку функцій МНС, обмежилось зміною назв тих чи інших органів управління та злиттям територіальних органів колишнього міністерства і Державної інспекції техногенної безпеки України. Суттєвих структурних змін в організації діяльності новоствореної служби, оптимізації кадрового складу не відбулося. Чинна система цивільного захисту практично залишилася нереформованою.

На думку аудиторів, подальше утримання чисельних, з низьким рівнем технічного оснащення, сил цивільного захисту робить неефективним і затратним використання бюджетних коштів.

За результатами проведеного контрольного заходу Колегія Рахункової палати запропонувала ДСНС усунути виявлені недоліки, вжити заходів з оптимізації структури та чисельності сил цивільного захисту. Наявна система має бути приведена у відповідність до Кодексу цивільного захисту України. Необхідно чітко визначити статус і компетенцію ДСНС та її структурних підрозділів.

Розглянуто Колегією Рахункової палати 11.06.2013.

 

Джерело: http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16742094

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку