Рахункова палата провела аудит використання бюджетних коштів на попередження та ліквідацію природних пожеж, який засвідчив, що протягом 2011-2012 років і І півріччя 2013 року на попередження та ліквідацію природних пожеж у лісах органами державної влади було витрачено понад 120 млн. грн.

Опубліковано 11 березня 2014, о 13:00

Рахункова палата провела аудит використання бюджетних коштів на попередження та ліквідацію природних пожеж, який засвідчив, що протягом 2011-2012 років і І півріччя 2013 року на попередження та ліквідацію природних пожеж у лісах органами державної влади було витрачено понад 120 млн. грн., тобто, майже 64 відс. плану, передбаченого Державною цільовою програмою «Ліси України» на зазначений період за даним напрямом.

 

Як показав аудит, кошти загального фонду державного бюджету виділялися лише Держлісагентству і Державному агентству України з управління зоною відчуження, а планувались і використовувались на забезпечення авіаційної та наземної охорони лісів від пожеж. Водночас, через недостатність бюджетних асигнувань, не здійснювалися видатки на будівництво пожежних станцій і пожежно-спостережних веж.

 

Як наслідок, на територіях, де розташовано понад 30 відс. лісового фонду, не забезпечується планове виконання протипожежних заходів, що створює ризики невчасного реагування та ліквідації пожеж і потребує посилення контролю органів державної влади за дотриманням лісокористувачами встановлених правил пожежної безпеки.

 

Протягом перевіреного періоду в Україні зафіксовано 4 684 пожежі у природних екосистемах, які орієнтовно завдали збитків більш ніж на 75 млн. грн. та спричинили понад 20 надзвичайних ситуацій. При цьому 85 відс. цих пожеж сталися в лісах Держлісгентства та інших лісокористувачів.

 

За висновками аудиторів, основними чинниками, які призводять до пожеж у природних екосистемах, є свідоме ігнорування суспільством вимог безпеки життєдіяльності, а також недостатність і застарілість протипожежних засобів захисту, тому необхідно поліпшувати роботу в обох цих напрямах.

 

Довідка. Загальна площа земель в Україні, на яких можливі випадки виникнення пожеж, перевищує 18 млн. га, це майже третина території держави. Із загальної площі цих природних екосистем понад 57 відс., - землі лісового фонду, що обумовлює їхнє домінування у питаннях попередження та вчасної ліквідації пожеж. Найбільші лісокористувачі - Держлісагентство (65,9 відс. лісового фонду), Мінагрополітики (5,4 відс.), Державне агентство України з управління зоною відчуження (2,1 відс.), Міноборони (1,7 відсотка).

 

Джерело: http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16742443

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку