Загроза радіаційного забруднення залишається

Опубліковано 13 травня 2014, о 16:08

рудаДжерело: http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16743773

 

Розглянуто Колегією Рахункової палати

12.03.2014

 

Загроза радіаційного забруднення залишається

 

 

Колегія Рахункової палати за результатами аудиту ефективності використання коштів на виконання заходів з реалізації Державної цільової екологічної програми приведення в безпечний стан об'єктів колишнього ВО «Придніпровський хімічний завод», розташованого в Дніпропетровській області, констатувала, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості України і державне підприємство «Бар'єр» не повною мірою забезпечували реалізацію передбачених цією програмою заходів, що, відповідно, не сприяло ефективному та результативному її виконанню.

 

Аудиторами відмічено, що правила ліквідації, консервації і перепрофілювання підприємств з видобування та переробки радіоактивних руд були затверджені ще у 1991 році й не адаптовані до вимог МАГАТЕ.

 

Державна цільова екологічна програма приведення в безпечний стан уранових об'єктів ВО «Придніпровський хімічний завод» (Програма) не містить належним чином науково обґрунтованих рішень і шляхів розв'язання екологічних проблем, її пріоритетні заходи не визначені, що створює ризики недосягнення очікуваних результатів.

 

За останні три роки заходи Програми були забезпечені фінансовим ресурсом лише на 69,4 відс. від визначених нею обсягів. Поряд з тим, із затверджених бюджетних призначень у сумі 36,0 млн. грн. фактично було використано 22,8 млн. грн., з яких 12,9 млн. грн. - з порушенням законодавства та неефективно. Це зумовило невиконання в повному обсязі запланованих заходів.

 

Виконано 34 із 43 визначених заходів. Проте підприємство не забезпечило передбаченої Програмою дезактивації радіаційно забрудненої території та обладнання, не вивезені у визначених обсягах відходи дезактивації, пункти спостереження за станом навколишнього середовища не споруджені.

 

За таких умов мета державної програми - ліквідація негативних екологічних наслідків діяльності ВО «Придніпровський хімічний завод» з приведення небезпечних уранових об'єктів в екологічно безпечний стан та забезпечення захисту населення і навколишнього природного середовища від шкідливого впливу іонізуючого випромінювання - не досягається.

 

Прес-служба Рахункової палати

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку