Використання коштів резервного фонду на постійному контролі (кошти спрямовано на заходи з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій)

Опубліковано 24 квітня 2014, о 13:29

Джерело: http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16743735

 

 

Використання коштів резервного фонду на постійному контролі

 

Розглянуто Колегією Рахункової палати

25.03.2014

 

Колегія Рахункової палати за результатами розгляду матеріалів аудиту ефективності використання коштів резервного фонду державного бюджету в 2013 році констатувала, що у вказаний період резервний фонд державного бюджету склав 0,4 відс. обсягу видатків загального фонду (1500,0 млн. грн.), що відповідає чинному законодавству.

За рішеннями Кабінету Міністрів України в 2013 році центральним і місцевим органам виконавчої влади з резервного фонду державного бюджету виділено 676,1 млн. гривень.

гроші Рахункова палата коштиЗазначені кошти спрямовано на заходи з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (56,3 відс.), запобігання виникненню надзвичайних ситуацій (38,7 відс.) та здійснення інших непередбачених заходів (5 відсотків).

 

Водночас проведений аудит засвідчив, що через системні організаційні прорахунки, неефективні управлінські дії та неналежний внутрішній контроль із загального обсягу виділених Урядом коштів головними розпорядниками в цей період здійснено видатки на суму 372,2 млн. грн. (55,1 відс.), що не сприяло як ефективному управлінню ними, так і їх ефективному використанню, а отже і виконанню відповідних заходів у визначених обсягах.

Такий стан використання коштів резервного фонду державного бюджету став можливим і через недосконалість правових засад щодо їх розподілу та використання.

Рахункова палата зазначила, що з року в рік на території України відбуваються події, які становлять загрозу життю чи здоров'ю населення, навколишньому природному середовищу та призводять до матеріальних збитків. В окремих випадках, через неналежне виконання заходів із запобігання виникненню, такі події за своїми наслідками переростають у надзвичайні ситуації, на ліквідацію наслідків яких витрачається значно більше як людських, так і фінансових ресурсів.

 

Прес-служба Рахункової палати

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку