Рахункова палата: "Екологічна інспекція потребує чітких критеріїв"

Опубліковано 11 вересня 2014, о 10:24

Рахункова палата провела аудит ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих у 2012-2013 роках на здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів і констатувала, що внаслідок обмеженості доведених Держекоінспекції граничних обсягів асигнувань державного бюджету та видатків виникли ризики незабезпечення ефективності здійснення покладених на неї функцій.

Протягом 2012-2013 років органи Держекоінспекції діяли в умовах постійного дефіциту коштів за загальним та спеціальним фондом державного бюджету, недієвості системи внутрішнього контролю, а також штатної неукомплектованості, що негативно позначилось на досягненні планових показників. Аудитом встановлено, що структури територіальних органів Держекоінспеції, які діють відповідно до типових положень, не є типовими. Підрозділи територіальних органів в областях мають різні назви, функціональні повноваження та інспекторський склад, що не сприяє здійсненню об'єктивної порівняльної оцінки їхньої діяльності та свідчить про необхідність розроблення чітких критеріїв і показників діяльності екологічних інспекцій в областях.

Як наслідок, Держекоінспекцією не забезпечується повний комплекс реалізації заходів, визначених їй державними цільовими програмами та Національним планом дій з охорони навколишнього природного середовища.

Законодавчі акти України визначають органи здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, їхні повноваження, взаємодію та порядок проведення такого контролю. Урядом і Мінприроди ухвалено визначені законодавством нормативно-правові акти з питань здійснення заходів екологічного контролю, що забезпечує необхідні умови для його здійснення на принципах, передбачених відповідним порядком.

Водночас залишається дублювання функцій центральних органів влади, зокрема, у частині здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства про охорону, використання і відтворення водних біоресурсів.

Проведений аудит засвідчив, що в умовах відсутності бюджетних асигнувань на сплату судового збору органами Держекоінспекції не забезпечується стягнення штрафів і сум коштів за заявленими претензіями і поданими позовами за екологічні збитки. Колегія Рахункової палати вважає за доцільне рекомендувати Уряду опрацювати зазначене питання.

 

 

Розглянуто Колегією Рахункової палати 24.06.2014

http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16744040

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку