Рахункова палата: "Технічна база метеорологічних спостережень в очікуванні оновлення"

Опубліковано 11 вересня 2014, о 09:56

Результати проведеного Рахунковою палатою аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на гідрометеорологічну діяльність, засвідчили, що фінансування зазначеної сфери є недостатнім. Потребу в бюджетних коштах на здійснення в ній заходів у 2012 та 2013 роках було забезпечено лише на рівні 45 та 34 відс. відповідно.

 

Із загального обсягу коштів, використаних у цей період на здійснення заходів у сфері гідрометеорології (466 млн. грн.), на поточні видатки спрямовано майже 99 відс., з яких більше 87 відс. - на заробітну плату, нарахування та пенсійні виплати.

 

У результаті заходи з вдосконалення системи гідрометеорологічних спостережень, базової мережі спостережень за забрудненням навколишнього природного середовища та вирішення інфраструктурних питань гідрометеорологічної діяльності, передбачені державними цільовими програмами, залишилися нереалізованими.

 

Понад 90 відс. основних технічних засобів, які використовуються на мережі спостережень, працює з вичерпаним технічним ресурсом експлуатації. Сучасні автоматизовані технічні комплекси для проведення гідрометеорологічних спостережень фактично відсутні.

 

Колегія Рахункової палати зазначила, що правові засади гідрометеорологічної діяльності та її фінансового забезпечення на законодавчому рівні потребують подальшого удосконалення, спрямованого в першу чергу на забезпечення її відповідності зростаючим вимогам суспільства до обсягів і якості гідрометеорологічної інформації та завчасного прогнозування і попередження стихійних гідрометеорологічних явищ.

 

Розглянуто Колегією Рахункової палати 11.06.2014

http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16744038

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку