Рахункова палата: "Водогосподарський комплекс потребує всебічної підтримки"

Опубліковано 11 вересня 2014, о 10:22

Колегія Рахункової палати за результатами розгляду аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених у 2012 - 2013 роках на експлуатацію державного водогосподарського комплексу та управління водними ресурсами на територіях м. Києва, Київської, Черкаської та Чернігівської областей констатувала, що наявні недоліки законодавчого, нормативно - правового та фінансового забезпечення у цій сфері ускладнюють досягнення завдань Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року.

 

Умови та вимоги басейнового принципу управління державним водогосподарським комплексом потребують врегулювання на законодавчому рівні.

 

Потребує удосконалення і організаційна структура управління водними ресурсами, зокрема у напрямку оптимізації та усунення дублювання окремих завдань і функцій обласних та басейнових управлінь.

 

Через недосконалість системи фінансового забезпечення заходів з експлуатації державного водогосподарського комплексу і управління водними ресурсами, потреби галузі у капітальних видатках, зокрема на проведення капітальних ремонтів устаткування і механізмів насосних станцій і дамб, які експлуатуються за повного зносу (впродовж майже півстоліття), не забезпечуються взагалі.

 

Колегія Рахункової палати зазначила, що з метою запобігання ризикам виникнення техногенних ситуацій, зменшення енергоємності та забезпечення належних умов для ефективного функціонування водогосподарського комплексу, зокрема на територіях м. Києва, Київської, Черкаської та Чернігівської областей, є необхідність у негайному матеріально - технічному оновленні галузі, з додатковим визначенням джерел і обсягів його фінансового забезпечення.

 

 

Розглянуто Колегією Рахункової палати 12.08.2014

http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16744201

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку