Рахункова палата: "Економічне відлуння вибухів у Лозовій"

Опубліковано 11 вересня 2014, о 10:56

Рахункова палата здійснила аудит стану реалізації за кошти державного бюджету заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що сталася у 2008 році на території військової частини А0829 у м. Лозова Харківської області.

 

З метою ліквідації негативних наслідків вибухів постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2011 № 237 було затверджено Державну цільову екологічну програму ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території військової частини у місті Лозова Харківської області на 2011-2013 роки, основним виконавцем якої визначене Міністерство надзвичайних ситуацій України, наразі реорганізоване у Державну службу України з надзвичайних ситуацій (далі - МНС (ДСНС) України).

 

На виконання заходів Програми силами рятувальників упродовж останніх трьох років за рахунок 50 млн. грн. бюджетних коштів проведено комплекс заходів щодо очищення 247 га технічної території військової частини і знешкодження вилучених боєприпасів. Однак, як встановлено аудитом, технічна територія ще потребує контрольної перевірки для підтвердження, що вона повністю безпечна, оскільки вона не пройшла інспекційної перевірки Міністерством оборони України. Повторна передача Міністерству оборони виконаних робіт планується у серпні поточного року.

 

Аудитом також було встановлено, що звітні дані МНС (ДСНС) України, які надавалися Кабінету Міністрів, зокрема щодо обсягів переданих Міноборони безпечних залишків боєприпасів та їхніх елементів як металобрухту, не відповідали обсягу оприбуткованого у 2011-2013 роках військовою частиною металобрухту, оскільки різниця склала майже 23 тис. тонн.

 

Причиною цього стало незабезпечення Міноборони кількісного обліку залишків боєприпасів та безконтрольність за прийманням та відвантаженням металу. Фактично, облік металобрухту проводився військовою частиною за фактом його реалізації стороннім організаціям, а не за фактом прийняття від підрозділів МНС (ДСНС) України, що є порушенням Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», яким передбачено, що первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо, - безпосередньо після її закінчення.

 

Невиконання Міноборони вимог нормативно-правових актів щодо обліку вибухобезпечних залишків боєприпасів та їхніх елементів у кількісному вимірі призвело до безконтрольного вивезення з території військової частини металобрухту закупівельною вартістю більш ніж 25 млн. гривень.

 

За цим фактом матеріали аудиту передані Генеральній прокуратурі України для вжиття відповідних заходів прокурорського реагування.

 

 

Розглянуто Колегією Рахункової палати 27.05.2014

http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16744042

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку