Рахункова палата: "Меліоративні системи потребують державної уваги"

Опубліковано 26 грудня 2014, о 21:27

Колегія Рахункової палати розглянула результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на експлуатацію державних меліоративних систем в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях, і констатувала, що законодавство України, яке регулює питання меліорації та використання меліорованих земель, через свою недосконалість не забезпечує збереження меліоративних систем, їх модернізацію та ефективне використання.

Аудитом встановлено, що на територіях зазначених областей протягом 2012-2013 років та І півріччя 2014 року не забезпечувалося зрошення близько 520 тис. га, або майже 62 відс. від обсягу зрошуваних сільськогосподарських земель через незадовільний технічний стан державних і внутрішньогосподарських меліоративних систем, насосно-силового та іншого обладнання, його високу енергоємність.

Протяжність меліоративних систем у цих областях скоротилася майже на 24 кілометри, завдані збитки сягнули більш як 20 млн. грн., однак кошти державі не відшкодовуються через тривале проведення досудового розслідування, розпочатого у зв'язку з розкраданням цих систем.

Водночас недосконалість та недієвість законодавства у цій сфері, непроведення заходів з модернізації меліоративних систем збільшують ризики подальшої втрати цих систем.

Для збереження галузі, її модернізації, ефективного використання як меліоративних систем, так і коштів державного бюджету, які спрямовуються на зазначені цілі, Колегія Рахункової палати рекомендувала Верховній Раді та Кабінету Міністрів України розглянути питання щодо внесення змін до Закону України «Про меліорацію земель». Зокрема, до ст. 16 у частині узгодження повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері розвитку водного господарства та меліорації земель, зі ст. 16 Водного кодексу України, яка визначає компетенцію центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства, в галузі управління і контролю за використанням і охороною вод та відтворенням водних ресурсів.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку