В засіданнях взяли участь представники Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР), делегати країн-донорів міжнародного Чорнобильського фонду “Укриття” та країн-вкладників Рахунку ядерної безпеки, представники Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), Міністерства закордонних справ України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державного спеціалізованого підприємства Чорнобильська АЕС.
Українська сторона наголосила, що після введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента (НБК), яким у 2016 році було накрито зруйнований під час аварії четвертий енергоблок ЧАЕС, буде продовжено роботу щодо перетворення об’єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему відповідно до Стратегії перетворення об’єкта «Укриття», започатковано роботи з демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття», що в подальшому дозволить здійснити вилучення паливовмісних матеріалів, їх кондиціонування для подальшого безпечного зберігання.
Представники української сторони поінформували учасників асамблей про необхідність якнайшвидшого вирішення питань, які стосуються завершення будівництва та введення в експлуатацію СВЯП-2. Відсутність цього об’єкта не дає змоги розпочати перевезення відпрацьованого ядерного палива зі старого сховища (СВЯП – 1) та продовжувати роботи зі зняття з експлуатації блоків Чорнобильської АЕС. Отже необхідно активізувати спільні зусилля із завершення монтажу устаткування на майданчику СВЯП-2 (зокрема, пластин ковзання для бетонних модулів зберігання) для того, щоб забезпечити виконання графіка фізичних робіт на майданчику СВЯП-2.
Українська сторона звернула увагу, що Державним бюджетом України у 2019 році передбачено відповідне фінансування видатків на експлуатацію об’єктів, побудованих за кошти міжнародної технічної допомоги.
Також представники української сторони поінформували учасників асамблей про те, що на цей час проходить погодження із зацікавленими міністерствами Концепції нової Загальнодержавної екологічної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, яка визначить програму дій на подальший період з 2021 по 2031 роки і враховуватиме критерії ядерної безпеки, що відповідатимуть європейським нормам і стандартам.
Зазначалося, що українська сторона сподівається продовжити плідну співпрацю з міжнародною спільнотою, а саме створити спільну робочу групу за участю міжнародних експертів та української сторони для напрацювання подальших дій/дорожню карту з метою виконання робіт і заходів з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, а саме зняття Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, під егідою ЄБРР, із залученням заінтересованих донорів, так як ЄБРР має значний досвід з вирішення зазначених питань.
Представники української сторони подякували країнам-вкладникам за величезну допомогу Україні у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи, за розуміння проблем і готовність вирішити спільними зусиллями ті завдання, які стоять перед усіма нами з ліквідації наслідків Чорнобильської аварії та у процесі створення необхідної інфраструктури для поводження з відпрацьованим ядерним паливом і радіоактивними відходами.
10 липня 2019 запланована урочиста здача-приймання нового безпечного конфайнмента (НБК) від компанії "Новарка" до ДСП Чорнобильська АЕС.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

23 квітня 2021 09:38
17 квітня 2020 18:53
10 липня 2019 13:22
21 грудня 2018 08:36
04 вересня 2018 17:21
17 серпня 2018 10:06
04 червня 2018 17:16
14 березня 2018 21:31
09 лютого 2018 17:51
02 лютого 2018 10:13