Народний депутат України, голова підкомітету  з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища, формування та використання коштів фондів охорони навколишнього природного середовища, бюджетного процесу, екологічних інвестицій, страхування екологічних ризиків Володимир ЧУБ 31 січня 2013 р. взяв участь у круглому столі «Система моніторингу довкілля в Україні. Стан, проблеми розвитку та шляхи їх вирішення»
У засіданні круглого столу, організованого Національним інститутом стратегічних досліджень, взяли участь представники органів державної влади, провідні науковці, експерти аналітичних установ, неурядових організацій. Присутні обговорили важливі теоретичні та практичні аспекти здійснення державного моніторингу стану навколишнього природного середовища в Україні. 
Народний депутат Володимир Чуб зауважив, що: «Сьогодні ми маємо практичні результати щодо моніторингу стану атмосферного повітря в АР Крим. В Алчевську розроблена сучасна система автоматизованого моніторингу стану довкілля, але під неї немає нормативної бази. Чинні нормативно-правові акти у сфері держмоніторингу довкілля, а саме постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної цільової екологічної програми проведення моніторингу навколишнього природного середовища» та «Про затвердження Положення про державну  систему моніторингу довкілля» не відповідають вимогам часу.  Тому потребує розробка спеціального закону у цій сфері і внесення, відповідно, змін до чинного Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища». 
Науковці звернули увагу й на те, що у роботі над створенням ефективної системи моніторингу стану довкілля повинна взяти активну участь Національна Академія Наук України, яка має значний кадровий потенціал та цікаві практичні напрацювання. Окремо присутні обговорили й необхідність покладення функцій з моніторингу довкілля на конкретний орган виконавчої влади. Таким інститутом, більшість фахівців, був визначений Гідрометеоцентр. 
 «Моніторинг стану довкілля – це не лише контроль, а найперше – прогноз динаміки змін та вплив негативних тенденцій на навколишнє середовище і здоров`я людини. Моніторинг повинен дати відповідь на питання не що діється, а що роботи для того, аби вирішити існуючі проблеми або запобігти негативним тенденціям. Це повинна бути комплексна, системна робота різних органів влади та науковців. І для цього ми маємо як створити відповідну законодавчу базу, так і передбачити фінансовий ресурс. Я вбачаю у цьому один з основних напрямків роботи мого підкомітету», - резюмував Володимир Чуб.

Варто відзначити, що приведення вітчизняних стандартів у сфері охорони довкілля до європейських норм, імплементація положень, зокрема, Водної Рамкової Директиви ЄС в українське законодавство, є надзвичайно актуальним в контексті євроінтеграційного вектору зовнішньої політики України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18