19 лютого 2013 року Головою Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації Чорнобильської катастрофи Іриною Сех було проведено особистий прийом громадян з питань, які відносяться до компетенції Комітету.

На зустріч прийшло 29 громадян, які порушили проблеми досить широкого спектру: від безпеки ЧАЕС, пенсійного забезпечення ліквідаторів, невиконання інших взятих владою стосовно «чорнобильців соціальних зобов’язань, до питань екологічного спрямування.

Так, група ліквідаторів з м.Чернігова порушила питання стосовно  порушення їх прав на отримання належної пенсії, складності отримання документів, які підтверджують статус ліквідатора, для військовослужбовців строкової служби та запасу, які після аварії ризикували  життям, а сьогодні залишились у багатьох випадках поза увагою держави.  Голова Комітету погодилась, що ця проблема потребує якнайскорішого вирішення. Дійшли згоди, що вирішити питання можна лише удосконаливши закони України, передусім, Закон України «Про статус та соціальний захист….». Зокрема, мають бути удосконалені критерії визнання громадян учасниками ліквідації Чорнобильської катастрофи та формула нарахування пенсій чи інших соціальних пільг чи гарантій.

Порушувалось питання щодо випадків безпідставної відмови у видачі документів про розмір  фактично отриманої заробітної плати за час роботи в забрудненій зоні (Удод О.Й.), щодо покращання житлових умов для ліквідаторів_інвалідів-візочників (Красильников), щодо невиконання рішень судів зі збільшення розміру пенсії.

Проблем соціального характеру, які необхідно вирішувати, було окреслено багато і під час прийому було визнано, що вирішувати їх необхідно у стислий термін. Було домовлено, що свої конкретні пропозиції щодо змін до законодавства напрацює Комітет і громада, а після обговорення та узгодження буде запропонований відповідний законопроект.

 

Цікавою була зустріч з представником Громадської організації «Небайдужі» м.Славутич, який запропонував Комітету допомогу незалежних експертів, проведення громадської експертизи рішень влади, аналізу ситуації тощо.

Багато питань стосувалось також вирішенню екологічних проблем.

Зокрема, щодо дій та бездіяльності Київради стосовно збереження ландшафтного заказника «Жуків острів» та повернення громаді м.Києва незаконно виділених земель на його території. На момент створення заказника (грудень 1999 р.) його площа становила 1630 га. 22 серпня 2007 року Київрада безпідставно скоротила площу заказника у 9 разів – до 196 га.

Незважаючи на те, що є рішення ряду судів про повернення у власність міста земель ландшафтного заказника «Жуків острів», скасування ряду рішень Київради, проблема залишається невирішеною: продовжується нищення рослинності, самовільне захоплення земельних ділянок, засмічення будівельними відходами тощо.

Було також відзначено, що не краща ситуація на території  острова Галерного, урочищ Бичок та Покол, Труханова острова.

Порушувалось питання поводження з відходами, зокрема з їх переробкою та подальшим використанням, були запропоновані конкретні шляхи вирішення проблеми відходів.

Громадяни звертали увагу на необхідність вирішення питання заліснення території України, раціонального використання земель сільськогосподарського призначення тощо.

 

Ці та інші питання, які були обговорені під час особистого прийому Голови Комітету Ірини Сех, будуть детально вивчені у Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи з залученням відповідних центральних та місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування    і за результатами розгляду будуть прийняті відповідні рішення.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30