В ході обговорення ситуації, що склалася навколо господарської діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій" було заслухано Народного депутата України, заступника голови Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин, голову Хмельницької обласної організації Всеукраїнського об‘єднання "Свобода" Сабія І.М., міського голову м. Дунаївці Хмельницької області Небельського С.Б., Голову Громадської організації "Контроль громади" м. Дунаївці Хмельницької області Гандзюка В.П., та представників органів виконавчої влади: першого заступника голови Державної санітарно-епідеміологічної служби, першого заступника Державного санітарного лікаря України Міністерства охорони здоров‘я України Кравчука О.П., директора Департаменту контролю за виконанням рішень, розгляду звернень громадян та юридичних осіб Державної виконавчої служби України Соломка О.В., заступника головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища в Хмельницькій області, заступника начальника Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Доценка О.Ф.

У своїх виступах Народний депутат України Сабій І.М., міський голова м. Дунаївці Небельський С.Б. та Голова Громадської організації "Контроль громади" Гандзюк В.П. звернули увагу на погіршення стану здоров‘я місцевого населення через погіршення екологічної ситуації у наслідок господарської діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій", підтвердили інформацію, надану Комітету у колективному зверненні жителів м. Дунаївці. Зазначили, що місцеві жителі потерпаючи та протестуючи щодо негативного впливу на навколишнє середовище та стан здоров‘я населення у наслідок господарської діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій", неодноразово проводили мітинги, перекривали автомобільні дороги, зверталися до суду, прокуратури, місцевих органів виконавчої влади з питань охорони природи та охорони правопорядку. Проте бажаного результату щодо закриття підприємства не досягнуто. Оскільки, ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій", незважаючи на встановлені неодноразовими перевірками контролюючих органів господарської діяльності факти порушення законів України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про атмосферне повітря", "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" та прийняті рішення про тимчасову заборону його господарської діяльності, продовжує працювати.

Контролюючими та виконавчими органами щодо діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій" були прийняті такі рішення:

Дунаєвецькою міською радою неодноразово приймались рішення про зупинення виробничої діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій", а також про відміну рішення Виконавчого комітету Дунаєвецької міської ради про дозвіл на розробку проектно-кошторисної документації для цього підприємства.

Ухвала Київського апеляційного адміністративного суду від 24.01.2012 р., якою Київський апеляційний адміністративний суд погоджується з висновками суду першої інстанції (Окружного адміністративного суду м. Києва від 08.06.2011 р.) про необхідність задоволення позовних вимог та тимчасову заборону господарської діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій";

Заява за вих. № 59-1123вих-12 від 05.07.2012 р. Прокуратури Дунаєвецького району до Відділу державної виконавчої справи Оболонського районного управління юстиції м. Києва про відкриття виконавчого впровадження за виконавчим листом Окружного адміністративного суду м. Київ від 14.03.2012, виданого в адміністративній справі № 2а-9827/09/2670 за позовом прокурора Дунаєвецького району в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області до ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій" про тимчасову заборону господарської діяльності;

Постанова Виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у м. Київ від 13.11.2012 р., про здійснення заходів, необхідних для своєчасного і примусового виконання виконавчого листа Окружного адміністративного суду м. Київ № 2а-9827/09/2670 від 14.03.2012 р. про тимчасову заборону здійснення господарської діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій" м. Київ з виробництва теплоізоляційних плит з екструдованого пінополістиролу в орендованому приміщенні, розташованому на території ВАТ "Дунаєвецьке підприємство "Сільгосптехніка" м. Дунаївці Хмельницької області.

За Висновком державної екологічної експертизи № 22/22.12.09-055 від 25.12.2009 р. щодо робочого проекту реконструкції цеху, в ньому відсутня інформація щодо впливу на повітряний басейн тальку та фреону марки R406А, які використовуються під час виробництва пінополістиролу.

Відповідно до інформації Дунаєвецької центральної районної лікарні № 783/1 від 08.02.2011 р., аналіз показників захворюваності дитячого та дорослого населення за період: 2007, 2008, 2009, 2010 рр. відмічає ріст захворюваності по хворобах органів дихання, пневмоніях та контактних дерматитах, ендокринних захворюваннях. Проте зазначає, що підтвердити погіршення стану здоров‘я людей через господарську діяльність ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій" в умовах центральної районної лікарні неможливо. Для з‘ясування цього питання потрібні висновки спеціальної токсикологічної лабораторії.

За інформацією Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Хмельницькій області, дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від 22.02.2010 р. скасований, новий дозвіл не видавався.

За інформацією Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області 11.12.2008 р. за № 71/81 прийнято Рішення про тимчасову заборону (зупинення) господарської діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій". Рішення було прийняте на підставі результатів перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства, проведеної 4 грудня 2008 року. Прийнятим рішенням було передбачено опечатування приміщення в якому здійснюється виробництво, проте опечатування цеху було проведено лише 29.09.2009 року. На неодноразові виклики Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області керівник товариства не з‘являвся.

За зрив печаток приміщення цеху, не виконання рішення, не допущення до проведення перевірки відповідальні особи неодноразово притягувались до адміністративної відповідальності, проводились повторні опечатування цеху.

Держінспекцією 6 травня 2009 р. на адресу прокуратури Хмельницької області спрямовано лист № 2297/09 щодо заявлення судового позову з метою зобов‘язання суб‘єкта господарювання виконати Рішення головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища в Хмельницькій області щодо тимчасової заборони (зупинення) господарської діяльності підприємства.

Постановою окружного адміністративного суду м. Київ від 08.06.2011 р. у справі № 2а-9827/09/2670 за позовом прокурора Дунаєвецького району в інтересах Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області, залишену в силі ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 24.01.2012 р., тимчасово заборонено (зупинено) господарську діяльність діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій".

Станом на 1 лютого 2013 р. на адресу Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області інформація про виконання підприємством вимог Рішення не надходила, дозвіл на відновлення господарської діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій" не надавався.

За інформацією Директора Департаменту контролю за виконанням рішень, розгляду звернень громадян та юридичних осіб Державної виконавчої служби України Соломка О.В., з огляду на те, що у м. Київ за юридичною адресою ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій" не виявлено, на цей час, Державною виконавчою службою України матеріали справи щодо виконання виконавчого листа Окружного адміністративного суду м. Київ № 2а-9827/09/2670 від 14.03.2012 р. про тимчасову заборону здійснення господарської діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій" направлені до виконавчої служби за місцем фактичного розміщення цеху.

За інформацією Генеральної прокуратури України, щодо невиконання ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій" судового рішення про заборону здійснення господарської діяльності з виробництва теплоізоляційних плит, порушень природоохоронного законодавства, бездіяльності органів державної виконавчої служби та з інших питань організовано перевірку та доручено прокурорам Хмельницької області і міста Києва про прийняте рішення повідомити Комітет та мешканців м. Дунаївці.

Рішення щодо зазначеного питання буде прийняте на найближчому засіданні Комітету.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35