РОБОЧА ПОЇЗДКА
членів Комітету у м. Чорнобиль за темою:
"Екологічна безпека АЕС, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, розвиток соціальної інфраструктури м. Славутич"
13.02.2013
(м. Чорнобиль, Київська Область)

 

 

13 лютого 2013 року відбулась робоча поїздка народних депутатів - членів Комітету з питань екологічної політики природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи до м. Чорнобиль на чолі з Головою Комітету Іриною Ігорівною Сех. Крім членів Комітету, в поїздці взяли участь представники ДІЯРУ, Мінрегіонбуду, Мінприроди, НАЕК "Енергоатом", Атомпрофспілки, ЄБРР та низки інших організацій.

Учасники поїздки відвідали завод з переробки рідких радіоактивних відходів, промисловий комплекс з переробки твердих РАВ, монтажну зону нового безпечного конфайнмента, оглядовий павільйон об'єкту "Укриття", майданчик будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива.

Після ознайомлення з майданчиком було проведено робоче засідання під головуванням Ірини Ігорівни Сех – Голови Комітету та за участю членів Комітету – народних депутатів України Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Холоші В.І., Генерального директора ДСП "Чорнобильська АЕС" Грамоткіна І.І., мера міста Славутича Удовиченка В.П. та представників міністерств, відомств та організацій.

В ході засідання були заслухані доповіді про стан виконання завдань щодо зняття з експлуатації блоків ЧАЕС та перетворення об'єкта "Укриття". Також були розглянуті питання реалізації міжнародних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС в цілому, проблемні питання зони відчуження та проблеми, пов'язані із соціальним захистом працівників ЧАЕС і жителів міста Славутич.

У своїй вступній промові Голова Комітету звернула увагу присутніх, що під час відвідування об'єктів станції учасники робочої поїздки мали можливість на власні очі переконатися в значному прогресі виконання міжнародних проектів на Чорнобильській АЕС.

Окремо слід виділити роботи по будівництву нового безпечного конфайнмента. Не менш важливі роботи по поводженню з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом - однією з найбільш актуальних проблем, що стоять сьогодні перед Україною. Завершення всіх цих завдань є міжнародним зобов'язанням України.

У той же час занепокоєння викликає питання фінансування заходів, спрямованих на зняття Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему. Хронічне недофінансування не дозволяє повною мірою реалізовувати заходи щодо зняття станції з експлуатації, ускладнює супровід міжнародних проектів і призводить, по суті, до недостатньої ефективності використання бюджетних коштів.

Про стан реалізації Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему повідомив Генеральний директор ДСП "ЧАЕС" Ігор Іванович Грамоткін. Доповідач розповів, що у стратегію зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС покладений принцип "Відкладений поетапний демонтаж". Існує 4 основні фази на даному етапі: зупинення експлуатації АЕС (2000 - 2014), кінцеве закриття та консервація (2014 - 2028), витримка обладнання реакторного відділення (2028 - 2045), послідовний демонтаж (2045 - 2064). У 2013 році планується звільнити останній енергоблок від кондиціонованого ядерного палива та у 2014 році перейти на етап кінцевого закриття та консервації АЕС. В ході доповіді учасники засідання були ознайомленні зі схемою управління міжнародними проектами. Доповідач наголосив на тому, що не зважаючи на складність схеми управління вона є дієвою. У своїй доповіді він також торкнувся проблеми виділення бюджетних коштів на виконання робіт на майданчику. В цілому ж, зазначив доповідач, проммайданчик ЧАЕС та зону відчуження можна і потрібно включити в економічну структуру України. Територія Чорнобильської АЕС та її інфраструктура повинні бути використані для створення промислово-розвиненої майданчика, який буде активно використовуватися для потреб атомної енергетики України. Сьогодні в атомному комплексі України досить проектів, які могли б успішно реалізовуватися саме на Чорнобильському майданчику. За словами генерального директора ДСП "ЧАЕС" саме на майданчику ЧАЕС необхідно розвивати елементну базу, пов'язану з виробництвом контейнерів, із зберіганням і транспортуванням радіоактивних відходів. Також доповідач наголосив на можливості організації навчання для персоналу інших АЕС знанням і навичкам, як в області зняття АЕС з експлуатації, так і роботі в умовах радіоактивного забруднення експлуатованих майданчиків. У ДСП "ЧАЕС" є досвід в даному напрямі, і він уже затребуваний світовим співтовариством - зокрема, в минулому році проводилось навчання для фахівців, які ліквідують наслідки аварії на АЕС "Фукусіма". Цим потрібно займатися, і все це може приносити позитивний економічний ефект.

На соціальній складовій Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення об'єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему детально зупинився Голова Державного агентства з управління зоною відчуження Володимир Іванович Холоша, підкресливши, що це питання вимагає пильної уваги депутатського корпусу та розгляду його до квітня поточного року. Він також проінформував народних депутатів України, що зобов'язання України щодо внесків до ЧФУ та РЯБ не були профінансовані в повному обсязі Держказначейством, і це призвело до утворення боргу.

Він також торкнувся питання бюджетного фінансування будівництва торцевих стін НБК, що також є зобов'язанням України. Приділив Володимир Холоша увагу і проблемі фінансування пільгових пенсій, що виплачуються в рамках чорнобильського законодавства.

Відзначивши цілий ряд позитивних моментів в реалізації проектів на проммайданчику ЧАЕС, заступник голови Державної інспекції ядерного регулювання Ольга Макаровська також підкреслила що хід проектів багато в чому гальмується відсутністю або недостатністю бюджетного фінансування.

Мер Славутича Володимир Удовиченко все свій виступ присвятив проблемам соціального захисту персоналу ЧАЕС та їх сімей, що проживають в Славутичі, зокрема медичного обслуговування і розвитку міської системи надання медичної допомоги, поліпшення її матеріально-технічної бази, а також збереження та створення робочих місць для мешканців міста. Підняв мер і питання відновлення діяльності спеціальної економічної зони "Славутич". Зокрема, преференції, які будуть отримувати суб'єкти спеціальної економічної зони, абсолютно економічно обґрунтовані. Підприємствам, які будуть працювати пільгові умови нададуть змогу створити нові робочі місця, в тому числі і для молоді, яка зможе залишитися в місті і розвивати його.

На робочому виїзному засіданні з промовою виступив Голова Атомпрофспілки Матов Валерій Олексійович, який виступив з пропозицією врегулювати питання призначення пенсій особам які працюють в шкідливих умовах праці.

Народним депутатам України – членам Комітету було передано ряд пропозицій, які направлені на поліпшення ситуації та вирішення проблем, що накопичилися.

У своєму заключному слові Голова Комітету наголосила на консолідації зусиль всіх заінтересованих сторін для ефективного та своєчасного розв’язання вищеозначених проблем.

Всі піднятті питання та висловлені пропозиції Комітет проаналізує та прийме рішення на одному з найближчих засідань.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18