Відповідно до Рішення Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та у відповідності до Плану роботи Комітету у м.Кривий Ріг Дніпропетровської області 13 березня 2013 року відбулось виїзне засідання Комітету, на якому розглядалась низка важливих для області екологічних питань.

ПЕРЕЙТИ ДО РОЗГОРНУТОГО ФОТОРЕПОРТАЖУ ПОДІЇ

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОРЕПОРТАЖ ТРК «РАДА»

Засідання відбувалось під головуванням Ірини Сех - Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

У роботі засідання взяла участь більшість народних депутатів - членів Комітету, а також представники інших комітетів Верховної Ради України, представники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Дніпропетровської області, керівники підприємств, центральних органів виконавчої влади, науковці, представники громадських організацій.

Ірина Сех відзначила, що увага Комітету до екологічної ситуації в Дніпропетровській області пов’язана з надзвичайним техногенним навантаженням, більше третини території якої віднесено до надзвичайно забруднених територій, а решта -  до категорії дуже забруднених. Необхідно вжити вичерпних заходів до їх вирішення, оскільки вони все більше накопичуються і не завжди знаходять вирішення. А вирішувати їх треба вже зараз, адже загроза довкіллю і здоров’ю та життю громадян може набути незворотного характеру. Тому Комітетом було визнано за необхідне на одному з перших виїзних засідань розглянути досить широкий спектр питань і будемо намагатись знайти шляхи їх вирішення.

Було розглянемо чотири блоки питань:

1. Про виконання умов приватизації (екологічні заходи) ПАО «АрселорМіттал Кривий Ріг»

2. Організація системи моніторингу техногенної частини земної кори та попередження надзвичайних ситуацій в Кривбасі

3. Про виконання рішення Комітету від 16 жовтня 2012 року № 130/11-1 «Про екологічну ситуацію в басейні р.Оріль

4. Про забезпечення радіаційного та соціального захисту населення в районах видобутку і переробки уранової сировини.

Питання виконання умов приватизації  ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» завжди турбувало суспільство  і Комітет сподівався отримати відповідь наскільки серйозним є ставлення до екологічних умов приватизації і чи не є необхідним  внесення  більш жорстких вимог до процесу приватизації у майбутньому та які зміни до законодавства потрібні.  Як з’ясувалось під час засідання,  склалася ситуація, коли інвестором не повною мірою забезпечується виконання умов договору купівлі-продажу пакета акцій ВАТ «Криворіжсталь» як у частині екологічних, так і соціальних зобов’язань. При цьому ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» залишається основним підприємством-забруднювачем у м.Кривий Ріг та у Дніпропетровській області. Було відзначено, що на європейських підприємствах цієї корпорації запроваджені значно жорсткіші екологічні нормативи і вони дотримується. Тому,  за результатами розгляду цього питання місцевим органам влади та ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» було рекомендовано забезпечити виконання усіх умов договору та екологічних нормативів.

Щодо питання системи моніторингу техногенної частини земної кори та попередження надзвичайних ситуацій в Кривбасі, зазначено,  що у  Криворізькому басейні сформувались значні техногенні порушення геологічної структури надр. Зона порушень простирається на 80 км і представляє собою безперервне чергування кар’єрів, шахт, зон зсуву порід, зон обвалення, шламосховищ, відвалів тощо. Ситуація, є близькою до критичної, яка потребує термінового вжиття  заходів, спрямованих на убезпечення населення і території від негативного впливу можливих руйнувань та недопущення надзвичайних ситуацій. Комітет висловив сподівання, що ситуацію дозволить покращити  Державна програма дослідження стану техногенної частини земної кори Криворізького залізорудного басейну для запобігання виникнення на його території катастрофи техногенного та природного характеру на 2013 - 2016 роки, Концепція якої якраз сьогодні схвалена Кабінетом Міністрів України.

Ірина Сех відзначила, що Комітет не втрачає контроль над рішеннями, прийнятими у попередньому скликанні і тому визнав за необхідне розглянути і стан виконання прийнятих 5 місяців тому рішень по басейну р.Оріль. Проблема потроху вирішується, посилився контроль за дотриманням екологічного законодавства, розпочаті роботи з відновлення проектних відміток каналу К-7. У 2013 році передбачені кошти на поновлення фінансування  проекту «Відновлення гідрологічного режиму р.Оріль на межі Полтавської та Дніпропетровської областей».

 

Окремої уваги потребує питання забезпечення радіаційного та соціального захисту населення в районах видобутку і переробки уранової сировини.

Україна входить до першої десятки країн у світі в галузі атомної енергетики як по кількості електроенергії, що виробляється, так і по обсягам видобування та переробки уранових руд. Уранова промисловість України базується на величезних запасах уранових руд, сконцентрованих, в основному в межах Кіровоградської області.

Місто Жовті Води (Дніпропетровська область) – єдине в Україні місто, де з 50-х років і до теперішнього часу проводиться переробка уранової сировини.

Протягом останніх десятиріч у соціально-економічному розвитку міста накопичилось багато проблем, в т. ч. екологічних, які потребують невідкладного розв’язання. Їх має вирішити нова Державна цільова програма радіаційного і соціального захисту  населення м. Жовті Води на 2013-2022 роки, орієнтовна потреба в коштах якої 200 млн. грн. Державним бюджетом України на 2013 рік на реалізацію Програми передбачено 14,3 млн. грн. І, як запевняє місцева влада, ці кошти вже виділені з бюджету.

Під час засідання виступили заступник Голови Комітету – народний депутат України Сергій Глазунов, голови підкомітетів – народні депутати України Валерій Кальченко, Віктор Бутківський, Ольга Сікора, народний депутат України від м. Кривий Ріг Вячеслав Задорожний, Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков. Участь у обговоренні взяли представники центральних органів виконавчої влади, керівники територіальних органів виконавчої влади, а також голови міст та районів Дніпропетровської області, підприємці та науковці.

Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех подякувала присутнім за участь у засіданні та висловила сподівання, що спільними зусиллями нам вдасться покращити ситуацію.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30