Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи  Ірина Сех та народний депутат України Руслан Зелик взяли участь у круглого столу «Вирішення екологічних проблем теплогенерації в Україні як запорука забезпечення національної енергонезалежності», який відбувся в Бурштині на Прикарпатті.

"Екологічні проблеми теплогенерації, зокрема від роботи теплоелектростанцій та теплоелектроцентралей займають перші місця серед екологічних проблем нашої країни, - зазначила у своєму виступі Ірина Сех. – За інформацією Міністерства екології і природних ресурсів України серед 10 об’єктів нашої держави, які є найбільшими забруднювачами на загальнодержавному рівні, - Бурштинська ТЕС ВАТ "Західенерго". І якщо відходи ще можна якимось чином заскладувати, захоронити, то забруднене повітря не знає кордонів і безпосередньо впливає на екологічну ситуацію та здоров’я населення".

Ірина Сех навела статистичні дані, за якими на кожного жителя України в 2011 році припадало 4,4 т викидів діоксиду вуглецю і 95,7 кг інших викидів в атмосферу. У територіальному розрізі на кожен квадратний кілометр території країни це становить 335 т діоксиду вуглецю і 7,2 т інших забруднюючих повітря речовин. Однак, у деяких регіонах ці показники значно перевищують середній рівень. Так, у Донецькій області обсяги викидів були в розрахунку на особу більшими утричі, в Івано-Франківській – у 2,2 раза.

Як йшлося на круглому столі, у 2010 році Україна приєдналася до європейського Енергетичного співтовариства і зобов’язалася до 2018 року виконати жорсткі вимоги ЄС щодо зниження впливу ТЕС на екологію. За оцінками експертів, це неможливо зробити в зазначені терміни ні технічно, ні фінансово. Україна постане перед загрозою санкцій з боку Європи, аж до обмеження закупівель її електроенергії – а це означає, що ТЕС доведеться скорочувати закупівлі вугілля. Як наслідокпостраждають енергетики і шахтарі. Як вважають фахівці, для виходу з ситуації необхідний комплексний підхід. Зокрема, необхідно вирішити питання повернення ТЕС екологічного податку з обов’язковою умовою спрямування цих коштів на природоохоронні заходи. 

"Майже півмільярда, закладених у Держбюджеті на екологічну модернізацію в 2013 році, отримають не всі підприємства, які сплачують екологічний податок, а лише ті, на кого вкаже влада, - зазначила Ірина Сех. - Запропонований урядом "Порядок використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для фінансового забезпечення цільових проектів екологічної модернізації підприємств", фактично легалізує механізм незаконного перетоку коштів від одних підприємств, які чесно сплачують екологічний податок і мають отримувати назад частину коштів на екологічну модернізацію, до інших, яких визначать чиновники Мінприроди і Мінфіну. Необхідно на законодавчому рівні визначити порядок використання частини екологічного податку на фінансове забезпечення цільових проектів екологічної модернізації підприємств".

Ірина Сех повідомила, що зареєструвала законопроект "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування екологічного податку", який вже пройшов затвердження в екологічному та бюджетному комітетах Верховної Ради. Мета законопроекту – не допустити зменшення відрахувань екологічного податку до спеціального фонду місцевих бюджетів.

Народний депутат повідомила, що ініціюватиме виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на Івано-Франківщині, зокрема депутати відвідають Бурштин та Калуш.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08