Ліквідація територіальних органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища загрожує припиненням заходів із захисту природного середовища, екологічного моніторингу довкілля, видачі дозвільної документації на викиди в атмосферне повітря, скиди у водні об‘єкти та розміщення відходів, збереження та передавання екологічної інформації. Про це йдеться у зверненні голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірини Сех до прем’єр-міністра України Миколи Азарова.

Як зазначає голова комітету, постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2013 року "Про ліквідацію територіальних органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища" ліквідовано Державні управління охорони навколишнього природного середовища в областях і вже з 17 травня цього року вони припиняють виконання своїх повноважень.

«Цій постанові передувало ухвалення в 2012 році законопроекту, яким внесено зміни до 19 екологічних законів України, суть яких – позбавити Мінприроди України територіальних органів, - зазначає Ірина Сех. -  Це рішення викликало обурення передусім екологічних громадських організацій, які почали стукати у всі двері, аби змінити ситуацію. Адже ліквідація територіальних органів Мінприроди загрожує припиненням заходів із захисту природного середовища, екологічного моніторингу довкілля, видачі дозвільної документації на викиди в атмосферне повітря, скиди у водні об‘єкти та розміщення відходів, а також втратою досвідчених фахівців, наукової бази, документації, послідовності накопичення, збереження та передавання екологічної інформації. За великим рахунком – може бути зруйновано систему екологічної безпеки держави».

За словами народного депутата, ліквідація територіальних управлінь Мінприроди створить неабиякі проблеми для бізнесу, адже підприємства будуть змушені отримувати дозволи на водовідведення, поводження з небезпечними відходами, атмосферні викиди в самому міністерстві. «Йдеться про десятки тисяч підприємств. Чи зможуть в Києві вчасно надати ці дозволи, чи зможуть там ретельно перевірити доцільність надання цих погоджень? Дуже сумнівно. Але в будь-якому випадку підприємства нестимуть відповідальність за невчасно і неналежно оформлені документи», - зазначає Ірина Сех.  

Мінприроди України підготувало проекти розпоряджень Кабінету Міністрів України, за якими працівники управлінь переходять у новостворені структурні підрозділи екології та природних ресурсів при обласних державних адміністраціях, куди також передаються відповідні бюджетні призначення. Проте Міністерство фінансів України блокує погодження розпоряджень. Станом на 30 квітня 2013 року відсутні будь-які нормативно-правові документи для створення структурних підрозділів екології в обласних державних адміністраціях.

Ірина Сех звертається до прем’єр-міністра України Миколи Азарова, аби він особисто втрутився в цю ситуацію та сприяв її вирішенню.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47