На виконання доручення Голови Верховної Ради України Рибака В.В. 6 березня 2013 року на засіданні Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, відповідно до предметів відання, розглянуто лист Рахункової палати України щодо аудиту використання коштів державного бюджету на забезпечення життєдіяльності Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд (далі – КГЗКОР).

Будівництво КГЗКОР, яке СРСР спільно з країнами-членами Ради економічної взаємодопомоги здійснювало із середини 80-х років ХХ сторіччя, у заплановані терміни завершене не було. Після розпаду СРСР будівництво комбінату фінансувалося у незначних обсягах і лише до 1998 року. Всього, при кошторисній вартості, еквівалентній 2,4 млрд. дол. США, на будівництво об‘єктів КГЗКОР було витрачено близько 1,6 млрд. дол. США. Фактично, питання добудови цього підприємства протягом майже 20 років залишається невирішеним.

При цьому витрати державного бюджету на забезпечення життєдіяльності КГЗКОР і утримання ДП "Дирекція КГЗКОР" щороку зростають.

Законом України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" за бюджетною програмою (КПКВК) 2601190 "Забезпечення життєдіяльності КГЗКОР" на розвиток підприємства передбачено 47 700,0 тис. гривень.

Результати аудиту Рахункової палати України свідчать, що Державне агентство України з управлінням державними корпоративними правами та майном (відповідно до Указу Президента України № 726/2012 від 24.12.2012 р. - Міністерство промислової політики України) і ДП "Дирекція КГЗКОР" у 2010-2011 рр. і протягом 9 місяців 2012 р., у зв’язку із невирішеністю проблемних питань, що блокують добудову комбінату, а також наявними правовими прогалинами та протиріччями у законодавстві, використали кошти державного бюджету, передбачені на забезпечення життєдіяльності КГЗКОР, у спосіб, що не призвів до досягнення у повній мірі планового ефекту. Мета бюджетної програми, за якою фінансуються ці видатки, досі не досягнута. Цілісності майнового комплексу КГЗКОР Державним агентством України з управління державними корпоративними правами та майном (раніше також Мінпромполітики) у повному обсязі не забезпечено.

Крім того, Міністерством екології та природних ресурсів України не забезпечено збереження сировинної бази, призначеної для роботи КГЗКОР. У 2007 р. Мінприроди було надано спеціальний дозвіл на право видобування залізистих кварцитів Валявкінського родовища іншому підприємству, що ускладнило ситуацію з добудовою КГЗКОР, оскільки комбінат був позбавлений значної частини сировинної бази.

Міністерством закордонних справ України та іншими заінтересованими органами державної влади не забезпечено належного врегулювання міжнародних зобов‘язань України з іноземними учасниками будівництва КГЗКОР. На міжнародному рівні правові питання з проблематики КГЗКОР визначені з Румунією та Словаччиною. З Болгарією відповідна двостороння угода не укладена.

Фонд державного майна України у 2006-2007 рр. намагався залучити до будівництва КГЗКОР інвестора, проте Указом Президента України № 941 від 02.10.2007 р. "Питання Криворізького комбінату окислених руд" Фонд державного майна було зобов‘язано зупинити будь-які дії щодо належного державі майна КГЗКОР. Указ на сьогодні залишається чинним, що унеможливлює пошук Фондом держмайна та Агентством держмайна інвестора з добудови КГЗКОР.

Народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, розглянувши зазначене питання вирішили рекомендувати: Кабінету Міністрів України: поновити роботу міжвідомчої комісії з вивчення стану справ на КРГЗКОР; Міністерству екології та природних ресурсів України, Державній службі геології та надр України: вжити заходів щодо збереження сировинної бази, призначеної для роботи КГЗКОР, зокрема, щодо відновлення непорушного статусу КГЗКОР як об’єкту, який забезпечується, і повинен постійно забезпечуватися сировинною базою (кварцитами окисленими); Міністерству закордонних справ України: забезпечити належне врегулювання міжнародних зобов‘язань України з іноземними учасниками будівництва Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд; Міністерству фінансів України, Міністерству промислової політики України, ДП "Дирекція КГЗКОР": вжити заходів щодо недопущення в подальшому неефективного управління бюджетними коштами та забезпечити дотримання вимог законодавства при використанні коштів державного бюджету за бюджетною програмою КПКВК 2601190 "Забезпечення життєдіяльності Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд".

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18
30 березня 2024 09:00