11 липня 2013 року відбулася робоча поїздка голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірини Сех та народних депутатів України – членів Комітету до м. Хмельницька та м. Дунаївці Хмельницької області, де виявлено порушення вимог природоохоронного законодавства підприємством "Центр інноваційно-будівельних технологій", яке спеціалізується на виробництві теплоізоляційних плит із екструдованого пінополістиролу.

У нараді, яка відбулася в приміщенні Хмельницької обласної ради, взяли участь також  народні депутати України Олег Лукашук, Андрій Тягнибок, Ольга Сікора, Ігор Сабій,  представники правоохоронних органів, Державної виконавчої служби, Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства охорони здоров’я, Державної екологічної інспекції, Хмельницької обласної ради, Хмельницької обласної державної адміністрації.

Як зазначила голова Комітету Ірина Сех, господарська діяльність “Центру інноваційно-будівельних технологій” здійснюється з порушенням чинного законодавства. Зокрема, не виконуються рішення судових та контролюючих органів щодо призупинення виробництва теплоізоляційних плит; екологічних інспекторів не допускають на територію підприємства для перевірок, територіальне управління Держгірпромнагляду виявило низку фактів порушення правил охорони праці. Представники виконавчої служби продемонстрували документ про тимчасову заборону на діяльність підприємства, який свідчить, що уповноважені особи керівництва ТОВ з ним ознайомлені. Однак підприємство продовжує працювати, в чім мали нагоду переконатися члени робочої групи, які після наради вирушили в Дунаївці.

У цей час в містечку біля райдержадміністрації відбувався пікет місцевої громади, учасники якого вимагали зупинити шкідливе виробництво теплоізоляційних плит на території житлової зони в Дунаївцях. Люди тримали гасла: "Ні – хімічному терору!", "Не труїть наших дітей!". Серед пікетувальників була мама хлопчика, який народився з вадами і потребує серйозного та коштовного лікування. За висновками медиків, причиною цієї патології може бути хімічне забруднення місцевості.

Ірина Сех виступила перед громадою та запевнила, що буде вжито всіх можливих заходів, аби допомогти людям захистити їхнє право на чисте повітря. "Ми розуміємо і поділяємо вашу стурбованість і зробимо усе можливе, аби громада була спокійна за майбутнє своїх дітей і відстояла право на чисте повітря", – наголосила Ірина Сех.

Учасники робочої поїздки побували на підприємстві і переконалися, що відсутній погоджений проект реконструкції приміщення, в якому здійснюється виробництво теплоізоляційних плит з екструдованого пінополістиролу, немає дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, виробниче приміщення не обладнане устаткуванням та пристроями для очищення викидів, а також приладами контролю за кількістю і складом забруднюючих речовин, небезпечні відходи не утилізуються, а зберігаються просто в цеху підприємства, яке, нагадаємо, розташоване недалеко від житлових будинків.

Ірина Сех поспілкувалася з працівниками підприємства, яких закликала вимагати від керівництва вкладення коштів в модернізацію виробництва, аби воно не становило загрози передусім для робітників, а також для жителів міста. Також Ірина Сех запевнила громаду міста, що питання шкідливого виробництва взято на контроль Комітету, і народні депутати зроблять усе можливе, аби громада домоглася виконання своїх законних та справедливих вимог. За словами голови Комітету, вона звертатиметься до СБУ з проханням перевірити законність діяльності хімпідприємства в Дунаївцях, а також клопотатиме перед Міністерством охорони здоров’я про ретельне обстеження стану здоров’я усіх мешканців міста. Ірина Сех також пообіцяла допомогти мамі хворого хлопчика зібрати кошти на його лікування.

 

Довідка:

До Комітету надійшла низка звернень від жителів м. Дунаївці Хмельницької області з повідомленнями про погіршення стану здоров’я місцевого населення від часу діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій" (виробництво теплоізоляційних плит із екструдованого пінополістиролу). Вони скаржилися на невиконання рішень органів контролю про тимчасову заборону господарської діяльності підприємства та просили Комітет виїхати до м. Дунаївці, щоб з’ясувати ситуацію.

Відповідно до інформації Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, 11.12.2008 року прийнято рішення про тимчасову заборону господарської діяльності ТОВ “Центр інноваційно-будівельних технологій”. На неодноразові виклики Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області керівник підприємства не з'являвся.

Протягом 2009-2011 рр. державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища проводили численні перевірки виконання вимог рішення посадовими особами ТОВ “Центр інноваційно-будівельних технологій”, за зрив печаток приміщення цеху та невиконання рішення відповідальні особи неодноразово притягувались до адміністративної відповідальності, проводились повторні опечатування цеху.

Водночас працівники інспекції неодноразово здійснювали виїзди на місце розташування цеху з метою перевірки виконання рішення, проте охорона не допускала держінспекторів на територію.

Постановою окружного адміністративного суду м. Києва від 08.06.2011 року тимчасово заборонено здійснення господарської діяльності ТОВ “Центр інноваційно-будівельних технологій”.  Однак підприємство продовжує працювати.

За інформацією Дунаєвецької центральної районної лікарні, аналіз показників захворюваності дитячого та дорослого населення за період 2007–2010 рр. свідчить про зростання випадків захворюваності органів дихання, пневмоній та контактних дерматитів, ендокринних захворювань. 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35