У вівторок, 4 червня 2013 року, напередодні Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища, з ініціативи міжфракційного депутатського об’єднання «За збереження  природного комплексу «Біличанський ліс» при підкомітеті з питань охорони і раціонального використання надр, тваринного та рослинного світу, охорони, раціонального використання та відтворення водних ресурсів, формування національної екологічної мережі, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відбулася нарада на тему: «Перспективи збереження природного комплексу «Біличанський ліс».

На початку наради голова підкомітету А. Тягнибок відзначив важливість та терміновість питання збереження Біличанського лісу не тільки для киян та мешканців області, а й для всієї держави, оскільки співвідношення земель заповідного фонду далеко не відповідає практиці європейських країн.

Основним питанням було визначення перспектив збереження  природного комплексу «Біличанський ліс», що займає територію близько 6,5 тисяч гектарів та є важливою екологічною складовою західного передмістя миєва і всієї області. Окрім народних депутатів Ірини Сех, Андрія Тягнибока, Лідії Котеляк, В’ячеслава Кутового, участь в обговоренні взяли представники Міністерства екології та природних ресурсів України, прокурор м. Ірпеня, службовці Київської міської та обласної державних адміністрацій, представники громадських природоохоронних організацій, небайдужа громадськість, ЗМІ. 

            В ході обговорення було озвучено, що за територію у 6,5 тис гектарів лісового фонду вже 5 років триває боротьба, оскільки Коцюбинська селищна рада з 2008 р. почала роздавати ділянки у лісі, а потім умовно розширила свої межі з 87 га до 4 тисяч гектарів.

«Наразі скасовано вже близько 200 актів права власності на землю. Ми кожного дня розглядаємо ці питання та повертаємо в державну власність ліс» - проінформував Мирослав Пацкан, прокурор м. Ірпеня.

Григорій Парчук, начальник відділу департаменту заповідної справи Міністерства екології та природних ресурсів, наголосив, що Проект Указу Президента «Про зміну меж національного природного парку «Голосіївський» з територією більше 6,4 тис. га. розроблено та скеровано в Адміністрацію Президента України ще восени 2012 року. До сьогоднішнього дня Указ не підписано. Більше того, п. Григорієм вперше було представлено на розгляд громадськості карто-схему проектованого об’єкту природно-заповідного фонду.

Вероніка Агєєва, голова ГО «Комітет збереження Біличанського лісу», проінформувала про важливість піднятої проблеми та розповіла учасникам засідання про свою 8-ми річну боротьбу за цей природний комплекс та наголосила про критичність збереження лісу для існування Києва та околиць, оскільки Біличанський ліс і досі долає наслідки Чорнобильської катастрофи. 

За результатами наради було прийнято рішення проінформувати Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України про перспективи збереження природного комплексу «Біличанський ліс» та підготувати проект звернення до Президента України щодо пришвидшення процесу розгляду та підписання Указу про створення об’єкту природно заповідного фонду - Національного природного парку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30