16 березня 2016 року за ініціативою Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофиу Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему "30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи".

Дивитися відеофрагмент виступу Голови Комітету М.В.Томенка

Головувала на слуханнях заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

Метою їх проведення було підведення підсумків, що було зроблено (перш за все органами виконавчої влади разом із законодавчою гілкою влади), окреслення того, що потрібно в найпершу чергу вирішити у майбутньому.

В парламентських слуханнях взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, наукових, громадських та міжнародних організацій. Усього у них взяло участь більше 500 чоловіків.

З доповіддю на слуханнях виступила заступник Міністра екології та природних ресурсів Г.Вронська, із співдоповідями за дорученням Уряду України заступник Міністра соціальної політики В.Іванкевич, заступник Міністра охорони здоров’я В.Шафранський, Голова Державної інспекції ядерного регулювання С.Божко, Голова Державного агентства з управління зоною відчуження В.Петрук.

У своєму виступі Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко звернув увагу на незадовільне виконання Урядом України рекомендацій минулорічних парламентських слухань, а також на відсутність у складі Уряду профільного віце-прем’єр-міністра та міністра, які б опікувались Чорнобильськими питаннями. Він зазначив: "є ганьбою для українського уряду, що в 30-річчя Чорнобиля тут немає жодного віце-прем’єра і міністра, які в такий спосіб висловили своє ставлення до людей, які сьогодні терплять і розуміють, що ситуація непроста".

Томенко підкреслив, що Уряд не може дозволити собі не виконувати рішення Верховної Ради і укази Президента. Перша стаття Конституції, яку ніхто не відміняв, каже, що Українасоціальна держава. Це означає, що уряд в своїх рішеннях чи парламент не можуть щонайменше зменшувати рівень соціального захисту людей в тій чи іншій сфері.

Тому надзвичайно важливим є скоріше прийняття підготовленого до другого читання проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (реєстр. № 2093).

Голова Комітету звернув увагу на низку невирішених питань над якими працює і буде працювати Комітет.

Усього на слуханнях виступили близько тридцяти учасників. Головними питаннями, які піднімалися були відсутність уваги до Чорнобильців з боку Уряду, скорочення пенсій, неможливість отримати кваліфіковану медичну допомогу, санаторно-курортне лікування, практично повна відсутність фінансування державних медичних закладів, наукових інститутів тощо.

За результатами проведення цих слухань Комітетом з питань екологічної полики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи буде підготовлений відповідний проект постанови Верховної Ради України, а також збірка матеріалів.

Разом з тим, як наголосив у своєму заключному слові Микола Томенко, Комітет протягом тижня чекає від центральних та місцевих органів влади, громадських організацій, наукових установ, медичних закладів пропозиції до рекомендацій цих слухань.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35