КомЕколог http://komekolog.rada.gov.ua/
Верховна Рада України KomEkolog Комітет екологічної політики КомЕколог http://komekolog.rada.gov.ua/

22 березня 2017 р. Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні заслухав звіт Міністра екології та природних ресурсів України О. М. Семерака про роботу Мінприроди у 2016 році.

 

Міністр О. М. Семерак проінформував присутніх, що робота очолюваного ним Міністерства виконувалася відповідно до Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.05.2016 № 418-р.

 

Згідно з Планом головними напрямами роботи Мінприроди було визначено такі 3 напрями:

 

КомЕколог http://komekolog.rada.gov.ua/
Верховна Рада України KomEkolog Комітет екологічної політики КомЕколог http://komekolog.rada.gov.ua/

1. Гармонізація українського природоохоронного законодавства із законодавством Європейського Союзу.

В рамках напрямку здійснювалося супроводження у Верховній Раді України законопроектів "Про оцінку впливу на довкілля" (реєстр. № 2009а-д) та "Про стратегічну екологічну оцінку" (реєстр. № 3259), розроблено законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року”, а також законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів в управління водними ресурсами за басейновим принципом", який було прийнято Верховною Радою України.

Також було підписано Паризьку кліматичну угоду, яку 14.07.2016 ратифіковано Верховною Радою України, а розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 932-р схвалено розроблену Мінприроди Концепцію реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року.

У частині поводження з відходами проведено роботу щодо розроблення Національної стратегії поводження з відходами в Україні, розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України щодо затвердження переліку відходів.

 

2. Боротьба з корупцією та забезпечення прозорості діяльності Мінприроди.

В рамках напряму розроблено проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про схвалення Концепції реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища в Україні" та Положення про Державну природоохоронну службу України. Впроваджено систему надання електронних адміністративних послуг, запроваджено систему подання електронних декларацій про відходи, проведено інвентаризацію місць видалення відходів та створено інтерактивну карту сміттєзвалищ України (сервіс "Ecomapa.gov.ua"), продовжувалося впровадження системи електронного документообігу в апараті Міністерства,

Також започатковано проведення прозорих конкурсів та призначено нових керівників у окремих національних природних парках та заповідниках, а Громадська рада при Мінприроди вперше сформована через прозору систему Інтернет-голосування.

 

 

КомЕколог http://komekolog.rada.gov.ua/
Верховна Рада України KomEkolog Комітет екологічної політики КомЕколог http://komekolog.rada.gov.ua/

3. Підвищення рівня екологічної безпеки в зоні відчуження та перетворення її на територію інновацій та місце для проведення наукових досліджень.

Побудовано новий безпечний конфайнмент (Арка), насування якого на об'єкт "Укриття" стало вагомим кроком до покращення екологічної безпеки в зоні відчуження так у світі.

Верховною Радою України прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи", розроблено проект Закону України "Про систему фінансування поводження з радіоактивними відходами на стадії їх довгострокового зберігання та захоронення",

Опрацьовано порядок та оголошено конкурс на надання дозволів на оренду землі для спорудження в зоні відчуження сонячних електростанцій.

Крім того, задля розширення природоохоронних територій створено національний природний парк "Нижньодніпровський" та Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, визначено 271 потенційний об’єкт Смарагдової мережі Європи, у Список водно-болотних угідь міжнародного значення включено 33 українські об‘єкти. Забезпечувався супровід прийняття Верховною Радою України за основу законопроекту про внесення змін до Закону України "Про природно-заповідний фонд України" (щодо повноважень в галузі охорони навколишнього природного середовища). Вжито заходів до призупинення суцільних санітарних рубок в межах природо-заповідного фонду та прийняття Урядом 26.10.2017 нової редакції Санітарних правил у лісах України.

 

КомЕколог http://komekolog.rada.gov.ua/
Верховна Рада України KomEkolog Комітет екологічної політики КомЕколог http://komekolog.rada.gov.ua/

 

Загалом у 2016 рік за Мінприроди, як за відповідальним виконавцем, закріплено виконання 15 кроків (заходів плану), з яких виконано 5 і 10 виконуються. Затримку Міністр пояснив об'єктивними причинами, і тим, що проектом Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року виконання ряду заходів передбачено у 2017 році.

Після доповіді Міністр відповів на запитання народних депутатів України. За результатами розгляду інформацію щодо звіту взято до відома.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35