Комітет розглянув проекти законів України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо використання деяких видів екологічного податку) (реєстр. № 4837), поданий народними депутатами України Крульком І. І., Домбровським О.Г., Черненком О. М., Кіралем С. І., Войціцькою В. М., Кононенком І. В., Тригубенком С. М., Романовою А. А., Южаніною Н. П., Лукянчуком Р. В., Кодолою О. М., Дирівим А. Б., Чижмарем Ю. В., Мірошніченком І. В., Унгуряном П. Я., а також про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування надходжень від екологічного податку до спеціального фонду державного бюджету та використання екологічного податку) (реєстр. № 4837-1), поданий народним депутатом України Недавою О. А.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту реєстр. № 4837 він розроблений з метою цільового та ефективного використання коштів, які надійшли від екологічного податку, що справляється за виробництво й імпорт упаковки та товарів в упаковці і екологічного податку за розміщення відходів в частині малонебезпечних твердих побутових відходів на компенсацію вартості утилізації побутових відходів у складі послуги з поводження з побутовими відходами, рекультивації полігонів та звалищ побутових відходів, для запровадження новітніх технологій поводження з побутовими відходами, максимального повторного їх залучення у господарський обіг як вторинних ресурсів та альтернативного джерела енергії, а також стимулювання екологічних інвестицій.

У пояснювальній записці до законопроекту № 4837 зазначено, що реалізація його положень потребуватиме внесення відповідних змін до Податкового кодексу України. При цьому, Головне науково-експертне управління у своєму висновку до законопроекту зазначає, що рішення щодо законопроекту за реєстр. № 4837 має прийматися за результатами розгляду законопроекту за реєстр. № 4836 (про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування розміщення побутових відходів), адже в разі його неприйняття розгляд поданого законопроекту втрачає сенс.

Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування надходжень від екологічного податку до спеціального фонду державного бюджету та використання екологічного податку) (реєстр. № 4837-1) розроблено для відновлення дії окремих норм бюджетного законодавства з метою забезпечення спрямування надходжень від екологічного податку до спеціального фонду державного бюджету, а також для цільового та ефективного використання коштів, що надійшли від екологічного податку. Окрім того законопроектом передбачено, що екологічний податок, який справляється за виробництво й імпорт упаковки та товарів в упаковці на компенсацію вартості утилізації побутових відходів у складі послуги з поводження з побутовими відходами, та екологічний податок за розміщення відходів в частині малонебезпечних твердих побутових відходів, спрямовується на компенсацію вартості заходів з рекультивації полігонів та звалищ побутових відходів, а також будівництво нових полігонів ТПВ, що сприятиме забезпеченню захисту довкілля, розв’язанню кризової ситуації поводження з відходами.

Запропонована зміна порядку зарахування 20% екологічного податку до спеціального фонду державного бюджету замість загального фонду може призвести до зменшення доходів загального фонду державного бюджету та відповідно потребує вишукання додаткових джерел для забезпечення видатків загального фонду державного бюджету на реалізацію програм і заходів згідно із статтею 87 Кодексу.

Однак, до законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозицій щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету. Це не відповідає вимогам частини першої статті 27 Кодексу та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

 

За підсумками обговорення члени Комітету вирішили рекомендувати Комітету з питань бюджету внести пропозицію до Верховної Ради України про повернення на доопрацювання суб'єктам законодавчої ініціативи проектів законів України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо використання деяких видів екологічного податку) (реєстр. № 4837) та про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування надходжень від екологічного податку до спеціального фонду державного бюджету та використання екологічного податку) (реєстр. № 4837-1).

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30