Відповідно до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на період шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання, затвердженого рішенням Комітету від 22 лютого 2017 р.      № 50/27, Комітет в порядку контролю за виконанням законів, постанов Верховної Ради України, власних рішень розглянув інформацію про стан виконання Закону України «Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему» (даліЗагальнодержавна програма).

В цілому Загальнодержавна програма була профінансована бюджетними коштами на рівні 57 %. Цих коштів вистачало лише на підтримку промислового майданчика Чорнобильської АЕС та забезпечення досягнутого рівня безпеки, оскільки більша частина була спрямована в першу чергу на забезпечення оплати комунальних платежів, транспортних витрат, заробітну платню та відшкодування фактичних витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Зважаючи на систематичне недостатнє фінансування, значну кількість запланованих заходів було виконано не в повному обсязі або виконано із суттєвою затримкою, а також не дозволило вчасно ввести в експлуатацію важливі об’єкти інфраструктури з поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом (завод з переробки рідких радіоактивних відходів, промисловий комплекс з переробки твердих радіоактивних відходів, сховище відпрацьованого ядерного палива), кошти на будівництво яких були надані іншими країнами в рамках міжнародної технічної допомоги.

Відмічаємо, що Загальнодержавною програмою передбачались кошти на виконання п. 5 Соціальне забезпечення, що включає в себе наступні заходи: закінчення робіт на об'єктах незавершеного будівництва соціальної інфраструктури міста Славутич (готельно-офісний комплекс), поетапне будівництво житлових будинків у місті Славутич (200 квартир), гарантоване медичне обслуговування, надання працівникам Чорнобильської АЕС соціальних пільг та гарантій на рівні встановлених для працівників діючих АЕС та ін. Проте, протягом 2009-2012 років коштів з Державного бюджету взагалі не виділялося. Термін реалізації таких заходів, як гарантоване медичне обслуговування та закінчення робіт на об'єктах незавершеного будівництва соціальної інфраструктури міста Славутич (готельно-офісний комплекс) перенесено на невизначений строк.  

Термін виконання першочергових заходів щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему Загальнодержавної програми, запланованих на 2009-2012 роки, вичерпано. З 2015 року розпочато виконання наступного етапу Загальнодержавної програми стосовно остаточного закриття та консервації реакторних установок без затвердження в установленому порядку відповідних заходів, що мають бути здійсненні в рамках цього етапу.

Верховною Радою України в Рекомендаціях парламентських слухань у 2015 році на тему: "Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об’єкт "Укриття" та перспективи розвитку зони відчуження" та у 2016 році на тему: "30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи" наголошено на необхідності внесення Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України законопроекту про внесення змін до Закону України "Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему" та забезпечити стале фінансування всіх заходів, що передбачені зазначеною Загальнодержавною програмою, що не виконано до цього часу.

Комітет звертає увагу на необхідність достатнього фінансового забезпечення робіт, оскільки брак коштів може призвести до відтермінування запланованих заходів, що потребуватиме подальшого збільшення фінансування, а також матиме негативний вплив на стан ядерної та радіаційної безпеки на майданчику Чорнобильської АЕС.

Комітет зазначає, що з 2015 року ні Міністерство екології та природних ресурсів України, ні Державне агентство України з управління зоною відчуження не вжили належних заходів із внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему».

На своєму засідання 12 квітня 2017 року Комітет вирішив рекомендувати Кабінету Міністрів України, Міністерству фінансів України, Міністерству екології та природних ресурсів України та Державному агентству України з управління зоною відчуження, ДСП «Чорнобильська АЕС»:      

-     внести на розгляд Верховної Ради України законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему» з програмними заходами на період до 2020 року;

-     передбачити в оновленій Загальнодержавній програмі вищезазначені заходи  соціального забезпечення;

-     забезпечити належне фінансування заходів, передбачених оновленою Загальнодержавною програмою.

Комітет звертає увагу на те, що після закінчення у 2012 році терміну виконання першочергових заходів Загальнодержавної програми, наступні роботи на майданчику Чорнобильської АЕС ведуться без затвердження відповідних змін до Закону України «Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18