Привітання Голови Комітету Диріва А.Б. учасникам Міжнародної конференції "Низьковуглецева електроенергетика: тренди, проблеми та перспективи" 

КомЕколог http://komekolog.rada.gov.ua/Шановні учасники конференції, гості та запрошені!

Щиро вітаю Вас з початком роботи Міжнародної конференції "Низьковуглецева електроенергетика: тренди, проблеми та перспективи".

Тема сьогоднішньої конференції тісно пов‘язана із антропогенними змінами клімату та довкілля і їх впливом на розвиток людства, що є однією з найважливіших глобальних проблем ХХІ сторіччя.

Потенціал низьковуглецевого напрямку розвитку нашої економіки і енергетики зокрема достатній для суттєвого зменшення залежності від імпортованих енергоносіїв, за рахунок збільшення в енергетичному балансі екологічно чистої енергії вітру, сонця, навколишнього середовища, гідроенергії, геотермальної енергії, а також енергії з біопалива (біомаси і біогазу), промислових, сільськогосподарських та комунальних відходів.

У грудні 2015 р. в Парижі під час ХХІ конференції країн-учасниць Рамкової конвенції ООН про зміну клімату атомну енергетику було також визнано низьковуглецевою технологію виробництва електроенергії. На атомну електроенергетику припадає більше половини енергогенерації в національній енергосистемі.

До проблемних питань атомної електроенергетики, які потребують сьогодні нашої уваги, можна віднести питання її безпечності для довкілля на всіх етапах експлуатації та при будь-яких зовнішніх впливах, збільшення коефіцієнту використання потужності атомних енергоблоків і підвищення безпеки їх функціонування, поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами, розвитку урановидобувної галузі, акумулювання електроенергії для її використання у час піків енергоспоживання. Зазначені напрямки потребують значних фінансових ресурсів, модернізації галузі і впровадження заходів з безпеки виробництва і проведення значного обсягу науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт.

Хотів би підкреслити тісний зв‘язок у межах електроенергетики виробництва електроенергії з її ощадливим та економним використанням, вжиттям заходів щодо зменшення її витрат і втрат, використання раціональних і "розумних" електромереж, застосуванням енергозберігаючих та енергоефективних технологій, (когенерації, використання скидного потенціалу) зменшенням витрат традиційних видів палива на виробництво кожного кіловату електроенергії, розробленням енергоефективних будівель і високоефективного комунального господарства тощо.

Наша сьогоднішня зустріч є чудовою нагодою обмінятися досвідом стосовно прогнозів розвитку низьковуглецевої екологічно безпечної електроенергетики, яка має стати міцною цеглиною у фундаменті сталого розвитку нашої країни.

Бажаю плідної праці на благо українського народу і нашої держави!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35