На засіданні Комітету, відповідно до предметів відання, було розглянуто проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо оформлення прав на землю під об'єктами енергетики (реєстр. № 6255 від 28.03.2017 р.), внесений народними депутатами України Підлісецьким Л. Т., Мірошніченком І. В., Кулінічем О. І.

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект розроблено з метою оптимізації процедури оформлення прав на землю під об'єктами енергетики.

Підтримуючи ідею забезпечення безперебійного функціонування національної електроенергосистеми, Комітет вважає за доцільне зазначити наступне. Окремі запропоновані норми до законопроекту є досить спірними і потребують уточнення, а також можуть викликати неоднозначність у трактуванні та привести до зловживання запропонованими нормами.

Комітет висловлює застереження щодо запропонованої редакції статті 16 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів». Оскільки норма «у разі недосягнення згоди щодо укладення договору про встановлення земельного сервітуту для розміщення, будівництва, обслуговування та/або експлуатації об'єкта міждержавної та магістральної електричної мережі, такий земельний сервітут встановлюється рішенням суду» може призвести до неоднозначного сприйняття користувачами чи власниками земельних ділянок. Рішення суду також стане підставою для державної реєстрації права земельного сервітуту.

Запропоновані зміни до законопроекту у частині встановлення земельних сервітутів не слід застосовувати, наприклад до лісових масивів, які відрізняються протяжністю територій та особливістю догляду.

Адже у разі оформлення прав на земельний сервітут «для розміщення, будівництва, експлуатації, обслуговування, реконструкції, модернізації, ремонту, перевлаштування об’єктів енергетики та передачі електроенергії» на ділянках відходить вся спеціальна зона поблизу об’єкта без встановлення меж, як це врегульовано у чинному законодавстві, а саме: «ширина розчищення просік під трасами повітряних ліній електропередачі, які проходять через земельні лісові ділянки, встановлюється за проектами будівництва ліній електропередачі залежно від висоти лісового масиву з урахуванням їх перспективного росту для усіх груп лісів». Зміни до статті 15 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» передбачають розчищення вказаних просік «відповідно до затверджених в установленому порядку державних норм».

Комітет принагідно відмітив, що охорона та користування землями в електроенергетичній галузі повинна забезпечувати заходи, спрямовані на раціональне і екологічно безпечне використання земельних ділянок, а особливо земель лісового та природно-заповідного фонду.

За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення на доопрацювання проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо оформлення прав на землю під об'єктами енергетики (реєстр. № 6255 від 28.03.2017 р.).

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47