5 червня  в усьому світі відмічається заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй Всесвітній день навколишнього середовища, який святкується з 1973 року.

Цей день покликаний привернути увагу суспільства до проблем навколишнього середовища та нагадує про необхідність зміни ставлення людей до природних ресурсів.

 У ХХІ століття більшість країн світу, у тому числі й Україна, увійшли з комплексом глобальних, регіональних і національних проблем, серед яких найбільш загрозливими для людства вважаються глобальне порушення безпеки навколишнього природного середовища, виснаження і погіршення якості природних ресурсів.

З прийняттям у 1996 році Конституції України, було вперше визнано і закріплено принципи ставлення до природного середовища. Конституційною нормою держава захистила право кожного громадянина на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

На жаль, екологічну ситуацію сьогодні не можна назвати такою, що забезпечує реалізацію проголошених Конституцією України прав та гарантій на чисте та безпечне довкілля. Вона залишається вкрай складною, навантаження на природне середовище зростає. Забруднення і виснаження природних ресурсів продовжує загрожувати здоров’ю населення, екологічній безпеці та економічній стабільності держави.

Україна за техногенним навантаженням на природне середовище у 4-5 разів перевищує аналогічний показник у розвинутих країнах;

енергоємність валового національного продукту в Україні більше, ніж у 10 разів перевищує рівень розвинутих країн;

розораність земель досягла 80 % площі сільськогосподарських угідь та 57 % - загальної площі держави;

щороку на понад 1 т/га зменшується вміст гумусу в ґрунтах;

водокористування в 2-5, а подекуди і в 10-13 разів перевищує сучасні технологічні потреби;

В результаті сьогодні у природному або близькому до нього стані знаходиться трохи більше 12% території України.

Серйозною є ситуація в усьому світі.

За оцінками експертів, ще у 2011 році людство на 35 відсотків перевищило обсяги споживання природних ресурсів, які біосфера може виробити.

Згідно з найбільш поміркованими припущеннями щодо зростання населення та споживання, до 2030 року людству для забезпечення своїх потреб знадобиться щонайменше дві планети Земля. 

У суспільстві ще не запанувала думка, що природні ресурси - це базовий  матеріальний чинник існування будь-якої людської спільноти. Від ставлення до них та характеру їхнього використання залежить   економічна, політична, духовна модель цивілізації, держави, громади.

Сьогодні надзвичайно важливо враховувати екологічні фактори в процесі здійснення економічних реформ і структурної перебудови господарства. Інакше це може призвести до такого стану довкілля, коли для його оздоровлення і забезпечення необхідних стандартів, будуть потрібні кошти в обсягах, що зведуть нанівець здобутки навіть успішно діючої ринкової економіки.

Без системного і комплексного підходу ці проблеми не вирішити. Основним стратегічним напрямом має стати екологічно збалансоване природокористування. Базовим принципом - удосконалення економічної політики природокористування, запровадження інтегрованої системи управління, вкорінення у свідомість суспільства та кожного громадянина екологічної парадигми розвитку держави.

Головне завдання нашого Комітету – створити узгоджену законодавчу базу у сфері охорони навколишнього природного середовища з врахуванням сучасних потреб та світового досвіду, на що і спрямовані сьогодні основні зусилля.

З метою законодавчого забезпечення охорони, збалансованого використання та відтворення природних ресурсів, у рамках реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Комітетом напрацьовані та вже прийняті Верховною Радою України VIII скликання низка важливих законів, зокрема:

Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів в управління водними ресурсами за басейновим принципом, який передбачає перехід від адміністративно-територіального до басейнового управління водними ресурсами і спрямований на впровадження інтегрованих підходів в управління водними ресурсами і адаптації водного законодавства до законодавства ЄС.

Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру, яким визначені повноваження органів влади щодо видачі дозволів на спеціальне водокористування та порядок надання такого дозволу, що значно спростить процедуру отримання дозвільних документів та дозволить посилити вимоги до охорони водних об’єктів, забезпечити впровадження інтегрованих збалансованих підходів в управління водними ресурсами;

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин», який спрямований на імплементацію європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин, а також захист від знищення середовища перебування (зростання) зазначених видів тваринного та рослинного світу, занесених до Червоної книги України;

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі», який має на меті посилення охорони рідкісних видів тварин та рослин, занесених до Бернської Конвенції;

Закон України про внесення змін до Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" (щодо удосконалення деяких положень);

Закон України про оцінку впливу на довкілля, який встановлює правові та організаційні засади здійснення оцінки впливу на довкілля, що дозволить убезпечити довкілля від негативного впливу господарської діяльності, посилить роль окремих громад, громадських організацій у прийнятті рішень щодо спорудження та подальшого функціонування об’єктів, які чинять негативний вплив на довкілля;

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат», який спрямований на виконання Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат та Протоколу про стале управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, в частині охорони пралісів.

Сподіваємось, що найближчим часом в цілому будуть прийняті проекти законів, які пройшли перше читання, а саме:

 Закону України про стратегічну екологічну оцінку (реєстр. № 6106), прийнятий у першому читанні 23.05.2017 р., який встановлення сфери застосування та порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки відповідно до підходу, закріпленому у Директиві Європейського Парламенту та Ради ЄС від 27 червня 2001 р. № 2001/42/ЄС, а також з метою реалізації положень Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті

Закону України про внесення змін до статті 4 Закону України "Про поводження з радіоактивними відходами" щодо удосконалення механізму фінансування поводження з радіоактивними відходами (реєстр. № 6435), прийнятий у першому читанні 23.05.2017 р., який спрямований на відновлення накопичувального статусу Державного фонду поводження з радіоактивними відходами для розбудови необхідної інфраструктури та підтримки безпеки існуючих об’єктів для поводження з радіоактивними відходами на сучасному рівні.

На жаль існує серйозна проблема дотримання законодавства. Природоохоронне законодавств порушується практично у всіх сферах суспільної діяльності.  Маса цих порушень настільки значна, що  продовження такої тенденції може звести нанівець усі наші зусилля по формуванню екологічної політики і екологічного законодавства.

 

Ми впевнені, що розуміння цього і спільні зусилля держави та суспільства у збереженні довкілля  допоможуть покращити стан навколишнього середовища та забезпечити реалізацію  права кожного громадянина на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30