8 червня 2017 року Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи провів Круглий стіл на тему: «Екологічні проблеми Донбасу».

Головував на Круглому столі народний депутат України, заступник Голови Комітету Недава Олег Анатолійович. У своєму виступі головуючий наголосив на особливій важливості боротьби за збереження довкілля та екологічну безпеку. Зауважив, зокрема, що критичність екологічної ситуації в Донецькій та Луганській областях, посилюється тим, що воєнні дії відбуваються у великому промисловому регіоні, де сконцентровано велику кількість екологічно небезпечних об’єктів; за результатами збройного конфлікту на сході України, окрім людських втрат, є значна шкода екологічним системам та природним ресурсам; втрати, які несе довкілля в наслідок воєнних дій на Сході величезні та іноді не зворотні, проблема екологічної безпеки Донбасу набула в Україні безпрецедентних масштабів.

Головуючий зауважив щодо ключових екологічних наслідків воєнних дій на Сході України: порушення екосистем та цінних природних територій; руйнування промислових, екологічно небезпечних об'єктів; закриття шахт та припинення відкачування шахтних вод, порушення геологічного середовища, погіршення санітарно-гігієнічних показників джерел питної води, забруднення атмосферного повітря, руйнування та забруднення ґрунтів, втрати зелених насаджень та лісових масивів. Недава А.О. запропонував обговорити складні екологічні наслідки воєнних дій на Сході України.

На Круглому столі виступили: народний депутат України, голова Підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду Дзюблик П.В., ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, доктор біологічних наук, професор Бондар О.І., Директори департаментів екології та природних ресурсів Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій, обласних військово-цивільних адміністрацій Натрус С.П. та Тіхонов О.В., голова громадської організації «Всеукраїнська екологічна ліга» Тимочко Т.В., начальник військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту Збройних Сил України – начальник Центрального управління радіаційного, хімічного, біологічного захисту Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України, полковник Штельма В.М., Директор Департаменту державного екологічного нагляду (контролю) Державної екологічної інспекції України Черевко В.М., заступник голови Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій Білошицький Р.М., перший заступник голови Державного агентства водних ресурсів Хорєв М.Ю., головний науковий співробітник Інституту телекомунікацій та глобального інформаційного простору НАНУ, доктор технічних наук Яковлєв Є.О., координатор проектів ОБСЄ в Україні, представник Східноукраїнського екологічного інституту Аверін Д.Г.

До роботи Круглого столу долучилися представники Ради національної безпеки і оборони, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо-переміщених осіб, Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Державного агентства лісових ресурсів, громадської ради при Мінприроди, Центру еколого-ресурсного відновлення Донбасу, Науково-дослідного центру інноваційних технологій, Інституту економіки природокористування та сталого розвитку, посольства Великої Британії в Україні, міжнародної експертної організації «Centre for Humanitarian Dialogue».

На Круглому столі також обговорювалися, зокрема, питання: відновлення Донбасу на екологічних засадах; діяльності Донецької облдержадміністрації у сфері охорони навколишнього природного середовища в умовах проведення антитерористичної операції; визначення шкоди, завданої довкіллю на сході України, тощо.

Серед першочергових заходів для подолання екологічних наслідків воєнних дій на сході України були обговорені питання: створення окремої групи з питань екологічної безпеки у рамках Мінського та Нормандського форматів; необхідності вимагати від країни-агресора виконання природоохоронних зобов’язань внаслідок порушення екологічної рівноваги на окупованих територіях; розробки цільової програми екологічного моніторингу ситуації на Сході України (щодо всіх компонентів природного середовища: вода, ґрунт, атмосферне повітря, ПЗФ, відходи, радіаційний стан); внесення змін до Порядку розподілу коштів Мінприроди щодо виділення коштів на подолання екологічних наслідків воєнних дій на Сході України; розроблення стратегічного документу відновлення Сходу України на засадах збалансованого (сталого) розвитку, з урахуванням економічної, соціальної та екологічної складової.

Головуючий Недава О.А. у своєму завершальному слові висловив подяку учасникам Круглого столу за активну участь в обговоренні гострих і нагальних екологічних проблем, які виникли внаслідок воєнних дій на Сході України; відмітив, що є розуміння важливості проблеми центральними та місцевими органами влади, представниками наукової спільноти та громадськості та висловив надію, що прийняті на Круглому столі спільні рішення дадуть поштовх Кабінету Міністрів України, відповідним центральним та місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування виправити ситуацію на краще.

Комітет за результатами Круглого столу проведе ретельний аналіз всієї інформації, яка сьогодні прозвучала та сформулює відповідне рішення.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35