20 червня 2017 року Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, відповідно до предметів відання, розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (щодо посилення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища) (реєстр. № 6563 від 08.06.2017 р.), внесений народними депутатами України Дзюбликом П.В., Кадикалом М.О., Тимчуком Д.Б., Рибаком І.П., Тімішем Г.І.

Метою законопроекту, на думку суб’єктів права законодавчої ініціативи, є покращення забезпечення конституційних прав громадян на безпечне довкілля, врегулювання процедури проведення позапланових заходів та посилення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також покращення екологічної ситуації в країні.

Законопроектом пропонується встановити, що у разі надходження звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду навколишньому природному середовищу, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів та його територіальні органи проводять позапланові заходи державного нагляду (контролю) без відповідного погодження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері державного нагляду (контролю) або відповідного державного колегіального органу.

До Комітету постійно надходить велика кількість звернень від громадян, громадських організацій та об’єднань, фізичних та юридичних осіб, місцевих органів самоврядування, автори яких просять відновити позаплановий державний нагляд (контроль) у сфері охорони навколишнього природного середовища Державною екологічною інспекцією України та її територіальними органами. Зокрема, під час проведення у Комітеті 8 червня 2017 року Круглого столу на тему: «Екологічні проблеми Донбасу» виступаючі зауважували, що існує правова проблема проведення перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства Державною екологічною інспекцією України та її територіальними органами. Державний контроль за охороною навколишнього природного середовища стає більш важливим та відповідальним завданням, що має забезпечити стабільне функціонування на засадах сталого розвитку всієї території держави, особливо території Луганської та Донецької областей в умовах проведення бойових дій у зоні антитерористичної операції.

Державна екологічна інспекція України підтримує законопроект.

Комітет зазначив, що прийняття законопроекту сприятиме забезпеченню конституційних прав громадян на безпечне довкілля та покращенню екологічної ситуації країни.

За результатами розгляду, Комітет рекомендував Комітету з питань промислової політики та підприємництва внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу законопроекту реєстр. № 6563.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35