КомЕколог http://komekolog.rada.gov.ua/
Верховна Рада України KomEkolog Комітет екологічної політики КомЕколог http://komekolog.rada.gov.ua/Національна комісія з радіаційного захисту населення України (далі – НКРЗУ) створена згідно з Постановою Верховної Ради Української РСР від 01.08.1990 № 95-ХІІ «Про невідкладні заходи щодо захисту громадян України від наслідків Чорнобильської катастрофи» відповідно до Декларації про державний суверенітет України від 16.07.1990.

До складу НКРЗУ ввійшли провідні вчені країни у галузі радіаційної медицини і гігієни, дозиметрії, математики і ядерної фізики, радіоекології та сільгоспрадіології. Важливо, що члени НКРЗУ працюють на громадських засадах, а організацію її роботи здійснює Апарат НКРЗУ, який працює на постійній основі.

Згідно з Положенням про НКРЗУ її діяльність спрямована на визначення загальних принципів та критеріїв протирадіаційного захисту життя і здоров'я людини від негативного впливу іонізуючих випромінювань, розроблення основних концепцій, принципів, норм, правил, стандартів та заходів протирадіаційного захисту людини, а також рекомендацій щодо зменшення впливу радіаційного фактору, економічних і соціальних наслідків дії іонізуючого випромінювання.

До кола основних питань діяльності НКРЗУ останніми роками також додалися проблеми, пов’язані з подовженням строків експлуатації АЕС в Україні, переглядом меж зон радіоактивного забруднення, необхідністю удосконалення нормативно-методичного забезпечення та гармонізації ядерного законодавства.

НКРЗУ тісно співпрацює з Міжнародною комісією радіаційного захисту.

Постановою Верховної Ради України від 06.10.2009 № 1630-VI «Про затвердження Положення про Національну комісію з радіаційного захисту населення України» було перезатверджено Положення про НКРЗУ та затверджено Голову НКРЗУ.

Чисельність та склад НКРЗУ затверджений Постановою Верховної Ради України від 23.12.2009 № 1791-VI «Про чисельність та склад Національної комісії з радіаційного захисту населення України».

Згідно з пунктами 2 та 3 розділу ІІІ Положення про НКРЗУ Голова НКРЗУ та її персональний склад затверджується Верховною Радою України терміном на п’ять років.

З огляду на те, що термін повноважень Голови та членів НКРЗУ сплив відповідно 16.09.2014 р. та 23.12.2014 р. Комітет на своєму засіданні 22.02.2017 прийняв  рішення № 50/34, пунктами 3 і 4 якого передбачено у зв’язку із закінченням терміну повноважень Голови та членів НКРЗУ та у відповідності з розділом ІІІ Положення про НКРЗУ рекомендувати Голові НКРЗУ (третього складу) надати рекомендації щодо посади Голови та персонального складу Комісії. Також відповідно до зазначеного рішення Комітет звернувся до Президії Національної академії наук України про надання рекомендацій щодо Голови НКРЗУ, її чисельності та персонального складу.

До Комітету надійшли пропозиції Національної академії наук України щодо Голови НКРЗУ, її чисельності та персонального складу (додається). Також відповідно до звернення Комітету надійшли пропозиції Національної академії аграрних наук України і Національної академії медичних наук України щодо персонального складу НКРЗУ (додаються). Крім того, до Комітету надійшли пропозиції Міністерства екології та природних ресурсів України щодо персонального складу НКРЗУ (додаються).

За результатами розгляду питання, Комітет вирішив погодитися із пропозиціями Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук України, Національної академії медичних наук України та Міністерства екології та природних ресурсів України щодо Голови та персонального складу НКРЗУ.

Від Комітету рекомендовано для включення до персонального складу НКРЗУ кандидатури народного депутата України, голови підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Рибака Івана Петровича та народного депутата України, голови підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду Дзюблика Павла Володимировича.

Також члени Комітету підтримали пропозицію НАН України та рекомендували для затвердження Головою НКРЗУ кандидатуру народного депутата України, голови підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Рибака Івана Петровича.

Відповідно до пунктів 2 і 3 розділу ІІІ Положення про Національну комісію з радіаційного захисту населення України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 06.10.2009 № 1630-VI, пропозиції щодо Голови та персонального складу НКРЗУ направлені Президії Національної академії наук України на погодження. У разі позитивного результату, на розгляд Верховної Ради України буде внесено проект постанови Верховної Ради України про затвердження Голови та складу Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35