На засіданні Комітету 5 вересня 2017 року розглянуто  проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний  захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС) (реєстр.    № 6656 від 27.06.2017 р.), поданий народним депутатом України  Литвином В.М.
Законопроектом пропонується внести зміни до пункту 1 частини першої статті 14 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (далі – Закон), тим самим встановити, що «особам, які постійно проживали або постійно працювали чи постійно навчалися на території, яка до 1 січня 2015 року була віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років і віднесеним до категорії 4 та щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, видається посвідчення особи, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи категорії І». 
Метою проекту закону, як зазначено у пояснювальній записці до нього, є забезпечення  належного соціального статусу даної категорії громадян та недопущення соціальної напруги, збільшення судових справ до органів державної влади.
Як видно із пояснювальної записки,  на сьогодні в ряді областей України склалася напружена ситуація, обумовлена чисельними зверненнями громадян до судових інстанцій щодо видачі посвідчень особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1, громадянам, які проживали на території зони посиленого радіологічного контролю та мали статус потерпілих категорії 4.
Видача посвідчень усіх категорій проводиться відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 року №51.
До четвертої категорії потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи відносяться особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років.
Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року №76-VІІІ абзац п’ятий частини другої (визначення зони посиленого радіологічного контролю) Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» виключено.
Значна частина громадян, які мали посвідчення потерпілих категорії  4 серії В, мають онкологічні захворювання ІІІ-ІV стадії. Вони проходили огляд у Центральній міжвідомчій експертній комісії МОЗ України, де їм встановлено зв'язок захворювання з впливом аварії на ЧАЕС та групу інвалідності, проте на момент медичного огляду,  після набуття чинності Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року №76-VІІІ, дана категорія громадян вже не мала статусу потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, що унеможливлює видачу їх посвідчень категорії 1.
За висновком Міністерства соціальної політики України, внесення змін саме до пункту 1 частини першої статті 14 Закону не задовольнить в повній мірі питання, з метою вирішення якого розроблено законопроект. На думку Міністерства зміни необхідно вносити одночасно до пункту 4 частини першої статті 11 та до пункту 4 частини першої статті 14 Закону. Крім того, назва законопроекту не відповідає його меті в частині визначення постраждалих осіб, на соціальний захист яких спрямовано такі зміни. Мінсоцполітики не підтримує зазначений законопроект у запропонованій редакції.
Головне науково-експертне управління, розглянувши проект,  підтримує його прийняття за основу в першому читанні, оскільки він спрямований на відновлення порушених прав вказаної категорії осіб та посилення їх соціальної захищеності. Разом з тим, на думку управління, більш юридично коректним було б пряме віднесення вказаних громадян до певної категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а не таке віднесення через надання ним посвідчення такої особи.  Крім цього, оскільки у проекті пропонується внести зміни лише до однієї статті Закону, його назву слід уточнити на «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Головне управління у своєму висновку  також звертає увагу на необхідність дотримання вимог статті 91 Регламенту Верховної Ради України та статті 27 Бюджетного кодексу України щодо надання належного фінансово-економічного обґрунтування законопроекту. На думку управління, його прийняття призведе до збільшення відповідних витрат бюджету, оскільки у ньому  перелік осіб, які матимуть відповідні пільги, розширяється.
За результатами розгляду Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи прийняв рішення: рекомендувати  Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний  захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС) (реєстр. № 6656 від 27.06.2017 р.), поданий народним депутатом України  Литвином В.М., прийняти за основу у першому читанні.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35