Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на засіданні 03 жовтня 2017 року розглянув, відповідно до предметів відання Комітету, проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території об’єднаних територіальних громад (реєстр. № 7118), внесений Кабінетом Міністрів України, і рекомендував Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію повернути його суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.
Метою проекту Закону є розширення повноважень органів місцевого самоврядування у галузі земельних відносин, передати сільським, селищним, міським рад об’єднаних територіальних громад  повноваження з розпорядження землями державної власності в межах території відповідних територіальних громад. 
Комітет зазначає, що законопроект містить низку суттєвих недоліків, зокрема:
1. Пропозиція щодо передачі повноважень з розпорядження землями державної власності органам місцевого самоврядування створить протиріччя стосовно відповідності конституційним положенням щодо правового регулювання відносин з питань власності, за якими органи місцевого самоврядування управляють майном, що є у комунальній власності (частина перша статті 143 Конституції України).
2. Проект закону порушує закладену у законодавстві логіку регулювання повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади за ознакою належності земель до комунальної чи державної власності, вносить плутанину у розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади у даній сфері суспільних відносин. 
3. При передачі земель територіальним громадам виникає питання щодо  охорони довкілля та участі природоохоронних органів у вирішенні відповідних питань, вимоги яких відсутні у профільному законодавстві територіальних громад.
4. Створюються загрози для реалізації загальнодержавних завдань, включаючи розширення природно-заповідного фонду та формування екомережі.
5. Проектом Закону передбачається Кабінет Міністрів України позбавити права розпоряджатися лісами та землями під об’єктами природно-заповідного фонду державної власності, що перебувають в запасі. За відсутності дієвої системи державного контролю – це загроза для їх збереження.
6. Закладаються загрози конфліктів, зокрема через наділення територіальних громад правом розпоряджатися землями під річками, що у тому числі може мати транскордонні наслідки.
7. Проекти формування територій сільських та селищних рад розроблено не на всю територію України, також частина таких проектів на сьогодні потребує актуалізації. До набрання чинності доцільно провести попередню інвентаризацію земельних та інших природних ресурсів. З прийняттям законопроекту у чинній редакції, не всі органи місцевого самоврядування у рамках проекту Закону зможуть реалізувати функцію з розпорядження землями державної власності на території об’єднаних територіальних громад.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35