Інформація про роботу

Комітету Верховної Ради України з питань

екологічної політики, природокористування

 та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

за 2017 рік

 

        У 2017 році проведено  19 засідань Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, на яких було розглянуто  213  питань, з яких 53 заслухано в порядку контролю.

Верховною Радою України прийнято закони, з опрацювання яких Комітет визначено головним, зокрема:

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру щодо спеціального водокористування» (№ 1830–VIII від 07.02.2017).

Метою закону є дерегуляція та розвиток підприємництва, поліпшення умов ведення бізнесу шляхом усунення надмірного навантаження при оформленні права на здійснення спеціального водокористування та приведення процедури оформлення зазначеного права у відповідність до вимог Закону України «Про адміністративні послуги».

Закон України «Про внесення зміни до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (№ 2015-VIII від 13.04.2017).

Законом  скасовується  необхідність встановлювати причинний зв’язок смерті з Чорнобильською катастрофою виключно у випадку набуття права дружинами/чоловіками померлих осіб з інвалідністю, із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорія 1), на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» (№ 2059-VIII від 23.05.2017).

Метою закону є встановлення правових та організаційних засад здійснення оцінки впливу на довкілля та забезпечення виконання Україною міжнародних зобов’язань у рамках Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (Конвенція Еспоо) та Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська Конвенція), стороною яких є Україна, а також імплементації у національне законодавство положень Директив 2003/4/ЄC та 2011/92/ЄС.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин» (№ 1829-VIII від 07.02.2017).

Закон  спрямований на імплементацію європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин, а також захист від знищення середовища перебування (зростання) зазначених видів тваринного та рослинного світу, занесених до Червоної книги України.

 

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі» (№ 1832-VIII від 07.02.2017).

Закон спрямований на  посилення охорони рідкісних видів тварин та рослин, занесених до Бернської конвенції.

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» (№ 2047-VIІІ від 18.05.2017).

Законом визначаються загальні вимоги до стічних вод, які скидають у системи каналізації населених пунктів. Його метою є удосконалення законодавства у сфері питного водопостачання та водовідведення, врегулювання відносин, пов'язаних з виробництвом, транспортуванням та постачанням питної води, відведенням, транспортуванням та очищенням стічних вод, задля гарантованого забезпечення споживачів якісною питною водою та централізованим водовідведенням, а також з метою запобігання погіршення якості питної води в джерелах питного водопостачання через скиди в системи централізованого водовідведення стічних вод суб’єктами господарювання.

Закон України «Про внесення змін до статті 48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (№ 2082-VIІІ від 06.06.2017).

У Законі  поновлюється право на отримання щорічної допомоги на оздоровлення для дітей, які втратили внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків, та евакуйованих із зони відчуження у 1986 році.

 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат» (№ 2063-VIІІ від 23.05.2017)

Закон спрямований на виконання Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат та Протоколу про стале управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, в частині охорони пралісів.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин» (№ 2120-VIІІ від 22.06.2017).

Законом уточняється зміст терміну «жорстоке поводження з тваринами», диспозиції деяких складів відповідних правопорушень та збільшуються  санкції за їх вчинення.

Закон України «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про поводження з радіоактивними відходами» щодо удосконалення механізму фінансування поводження з радіоактивними відходами»   (№ 2124 -VIІІ від 11.07.2017).

Законом відновлюється накопичувальний статус Державного фонду поводження з радіоактивними відходами для розбудови необхідної інфраструктури та підтримки безпеки існуючих об’єктів для поводження з радіоактивними відходами на сучасному рівні.

Також прийнято 7 Постанов Верховної Ради України.

Протягом звітного періоду Комітетом підготовлено та внесено на розгляд Верховної Ради України 26 законопроектів.

У 2017 році  Комітетом проводились виїзні засідання робочих груп,  наради, зустрічі з метою опрацювання актуальних питань, зокрема:

·      робочі зустрічі Першого заступника Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолія Диріва та директора Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Вінса Новака і представника Чорнобильського фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки в України Олександра Славіса з метою обговорення низки питань стосовно стану реалізації міжнародних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС;

·    участь у засіданні Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду "Укриття" та донорів Рахунку ядерної безпеки (м. Лондон, Великобританія);

·      робоча зустріч Першого заступника Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолія Диріва з представниками Світового банку з питань навколишнього середовища та природних ресурсів пані Валері Хікей та паном Ендрю Мітчел з метою обговорення питань у лісовому секторі та можливості співробітництва за даним напрямом;

·        представники Комітету взяли участь у Парламентських слуханнях, які відбулися у штаб-квартирі  Організацї Об'єднаних Націй. Питання порядку денного слухань були присвячені досягненню Цілей сталого розвитку у частині збереження і сталого використання океанів, морів і морських ресурсів;

·      представники Комітету відвідали Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України з метою ознайомлення  зі станом надання спеціалізованої медичної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та провели робочу нараду, у ході якої обговорено низку проблем, яка склалася у  ННЦРМ з надання медичної допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи через недостатнє фінансування;

·        засідання робочої групи Комітету з питань екологічного впливу діяльності Трипільської теплоелектростанції на навколишнє природне середовище, на якому  розглядались проблемні питання діяльності Трипільської ТЕС та екологічного стану регіону, що підпадає під вплив її функціонування.  Наразі актуальним є зменшення шкідливого впливу на довкілля цього потужного енергетичного об’єкта, побудованого півстоліття тому;

·       участь у Третій конференції «Низьковуглецевий розвиток України», під час якої презентовано проект стратегії низьковуглецевого розвитку України та обговорено прогнозні результати впровадження політик і заходів низьковуглецевого розвитку;

·        засідання підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду з метою  обговорення законодавчих ініціатив у сфері заповідної справи та розробки комплексного законопроекту, який максимально врегулює наявні проблеми галузі, що є на даний час;

·      нарада зі створення на Черкащині національного природного парку «Холодний Яр», у ході якої обговорювалося питання щодо визначення площі із зазначенням конкретних кварталів для створення національного природного парку. Також було окреслено основні проблеми, які стоять на шляху організації об’єкту природно-заповідного фонду, сформовано пропозиції щодо подальшої роботи;

·      представники Комітету взяли участь у засіданні Наглядової ради міжнародного проекту ЮНІДО «Екологічно обґрунтоване управління та остаточне видалення поліхлорованих дифенілів в Україні».

 

Комітет провів круглий стіл на тему: «Екологічні проблеми Донбасу», на якому обговорені питання важливості боротьби за збереження довкілля та екологічну безпеку в умовах критичності екологічної ситуації в Донецькій та Луганській областях, яка посилюється через воєнні дії. що відбуваються у великому промисловому регіоні, де сконцентровано велику кількість екологічно небезпечних об’єктів;

круглий стіл на тему: "Впровадження Закону України "Про ратифікацію Протоколу про реєстри викидів та перенесення забруднювачів" та використання екологічного податку", у виступах  наголошувалось на важливості впровадження Протоколу про реєстри викидів та перенесення забруднювачів, як одного з інструментів екологічної політики на шляху до збалансованого розвитку, та виконання Україною зобов’язань в галузі збереження природного середовища, екологічної безпеки та сталого розвитку.

Протягом року в порядку контролю у Комітеті заслуховувались питання щодо роботи Міністерства екології та природних ресурсів України, виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, реформування Державної екологічної інспекції України, аналізу практики застосування законів, факти порушення екологічного законодавства, інформації Рахункової палати України та багато інших питань екологічного спрямування.

Члени Комітету та працівники секретаріату  Комітету у 2017 році брали участь у науково-практичних конференціях, круглих столах, у міжнародних заходах, організованих Верховною Радою України, Національною академією аграрних наук України,  міністерствами,  відомствами, міжнародними структурами.

За 2017 рік у Комітеті опрацьовано 3743 звернень, що надійшли від народних депутатів України, органів державної влади, громадських організацій, громадян.

За станом на 1 січня 2018 року на розгляді у Комітеті знаходиться 18 законопроектів, з опрацювання яких Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи визначено головним. 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35