Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 15.05.2018 р. у межах предметів відання розглянув проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо особливостей розподілу екологічного податку (реєстр. № 8067 від 27.02.2018 р.), поданий народними депутатами України О.Недавою, І.Рибаком, П.Дзюбликом, С.Сажком і відзначає.

Метою законопроекту є відновлення дії окремих норм бюджетного законодавства для забезпечення спрямування надходжень від екологічного податку до спеціального фонду державного та до спеціальних фондів місцевих бюджетів, їх використання виключно на природоохоронні заходи, а також залучення на ці цілі коштів Державного фонду регіонального розвитку.

Передбачається внести зміни до низки статей Бюджетного кодексу України, які забезпечать формування спеціальних фондів для реалізації заходів з охорони довкілля, а саме:
1)    до спеціального фонду державного бюджету зараховується 20 відсотків екологічного податку (крім екологічного податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад встановлений особливими умовами ліцензії строк, який зараховується до спеціального фонду державного бюджету у повному обсязі);
2)    до спеціального фонду місцевих бюджетів зараховується 80 відсотків екологічного податку (крім екологічного податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк), у тому числі: до сільських, селищних, міських бюджетів - 25 відсотків,     обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим - 55 відсотків, бюджетів міст Києва та Севастополя - 80 відсотків.

Законопроектом розширено перелік природоохоронних заходів, які можуть фінансуватися за рахунок видатків спеціального фонду державного бюджету, а також зі  спеціальних фондів місцевих бюджетів як це передбачено Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища».

Порівняльна таблиця до законопроекту передбачає внесення змін до статті 57 Бюджетного кодексу України, якою пропонується внести зміни до порядку закриття рахунків після закінчення бюджетного періоду та запровадити перерахування до спеціальних фондів бюджетів вищого рівня (обласних, Автономної Республіки Крим) бюджетних коштів, які надійшли на рахунки спеціальних фондів нижчих рівнів та не були використані впродовж двох бюджетних періодів. Однак, до тексту законопроекту зазначені зміни не увійшли і це питання потребує вирішення відповідно до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України».

Комітет підтримує запропоновані у законопроекті зміни до Бюджетного кодексу України, зокрема, щодо відновлення віднесення коштів екологічного податку до джерел формування спеціального фонду Державного бюджету та спеціальних фондів та місцевих бюджетів, щодо їх цільового використання виключно на природоохоронні заходи, а також концентрації цих коштів у бюджетах вищого рівня у разі їх невикористання у визначені законодавством строки.

За підсумками розгляду члени Комітету ухвалили рекомендувати Комітету з питань бюджету внести на розгляд Верховної Ради України для прийняття за основу проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо особливостей розподілу екологічного податку (реєстр. № 8067).
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47