18 травня 2018 року перший заступник Голови Комітету Дирів А.Б. та представники секретаріату Комітету взяли участь у науково-практичній  конференції  з питань напрацювання попереджувальних заходів по боротьбі зі шкідниками і хворобами лісу та охорони лісів від пожеж на території лісового господарства в Іванківському районі Київської області.  Під час заходу, організованого Державним агентством лісових ресурсів спільно з Товариством лісівників України, було обговорено питання розробки заходів по боротьбі зі шкідниками та хворобами лісу.

 

Народний депутат України, Перший заступник Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Дирів відзначив важливість проблеми масового всихання лісів та наголосив на нагальності її вирішення.

 

"Безпосередньо в лісі ми побачили масштаби катастрофи. Це дійсно не вигадки лісівників і нам потрібно спільними зусиллями боротися з цим лихом, а лісовим господарствам ставати ще більш відкритими, комунікувати з людьми та пояснювати свої дії."- наголосив народний депутат.

 

Учасники ознайомились з масштабами поширення всихання лісів внаслідок глобального потепління та атак шкідників. Голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри дендрології та лісової селекції НУБіП Марчук Ю.М. зазначив, що втрата сосни як головного дерева українських лісів призведе не тільки до негативних екологічних наслідків, а й до значних економічних збитків, що в майбутньому можуть становити десятки мільярдів гривень.

Було обговорено інноваційні методи боротьби зі шкідниками, зокрема заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар повідомив, що окрім санітарно-оздоровчих заходів лісівники спільно з вченими почали впроваджувати біологічні методи боротьби.

Також учасниками було обговорено необхідні зміни до законодавства та нормативно правових актів для збереження українських лісів. Зокрема, необхідність запровадити в окремих областях та лісових угіддях, вражених масовим всиханням соснових лісів, тимчасовий особливий режим лісокористування та лісозахисту.

Також учасники наради відзначили, що для проведення робіт з посилення стійкості та заміни монокультурних лісів на змішані, що невразливі до шкідників та зміни клімату лісів, необхідно забезпечити їх достатнє та стабільне фінансування. З цією метою доцільно створити Державний фонд розвитку лісового господарства, законопроекти про який вже подані на розгляд парламенту.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи зі свого боку надасть допомогу із законодавчого забезпечення вирішення цих питань.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35