Представники Комітету взяли участь у комунікативному заході щодо інформування громадськості про комплекс архівних документів, пов’язаних з аварією на Чорнобильській АЕС та про включення української номінації «Документальна спадщина, пов’язана з аварією на Чорнобильській АЕС» до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу», організованому 5 червня 2018 р. Державною архівною службою України у будівлі Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ України.

У заході взяли участь Голова Державної архівної служби України Баранова Т.І., посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України, заступник голови Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Рева С.В., представники місцевих органів влади, державних архівних установ, наукових кіл, представники знімальної групи кінофільму «Чорнобиль. Хроніка важких тижнів» 1986 року та члени їх родин.

Комунікативний захід спрямований на інформування громадськості про комплекс архівних документів, пов’язаних з аварією на Чорнобильській АЕС, та про включення української номінації «Документальна спадщина, пов’язана з аварією на Чорнобильській АЕС» до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу» міжнародної ініціативи в рамках ООН, спрямованої на визнання документальної спадщини, що має міжнародне, регіональне та національне значення, ведення реєстру цієї спадщини та присудження емблеми з метою її ідентифікації.

Комплекс зазначених документів вміщує причини, перебіг та наслідки аварії на Чорнобильській АЕС – найбільшої техногенної катастрофи XX століття. Велика кількість документів щодо розвитку атомної енергетики, будівництва атомних електростанцій, вибуху на ЧАЕС 26 квітня 1986 р., реакції влади на аварію, радіаційного забруднення територій створювалися в умовах радянської системи та мали різні грифи секретності. Зняття цих грифів в незалежній Україні розширює спектр джерел дослідження Чорнобильської катастрофи.

У рамках комунікативного заходу відбулось експонування тематичної виставки архівних документів, пов’язаних з аварією на Чорнобильській АЕС. Також під час заходу відбувся перегляд відеосюжету, підготовленого Центральним державним кінофотофоноархівом України ім. Г. С. Пшеничного на основі кінофільму «Чорнобиль. Хроніка важких тижнів» 1986 року - студія «Укркінохроніка», режисер В. М. Шевченко.

Включення української номінації «Документальна спадщина, пов’язана з аварією на Чорнобильській АЕС» до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу» підтверджує її значну історичну цінність та має сприяти проведенню робіт з переведення у цифровий формат документального масиву для забезпечення доступу до архівних документів та їх збереження.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18