На виконання Постанови Верховної Ради України від 16.05.2018
№ 2424-VIII 4 липня 2018 року в залі пленарних засідань Верховної Ради України було проведено парламентські слухання на тему: "Реалізація в Україні міжнародних документів щодо запобігання антропогенним змінам клімату".
Заходи щодо організаційного та методичного забезпечення проведення парламентських слухань було здійснено Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
Для участі у парламентських слуханнях було запрошено  представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, профільних міжнародних організацій, спеціалістів наукових установ.
Парламентські слухання відкрила Перший заступник Голови Верховної Ради України Геращенко І. В. Вона відзначила, що Паризьку міжнародну кліматичну угоду Верховна Рада України ратифікувала у числі перших парламентів у світі, а її імплементація матиме загальнодержавне значення та вимагатиме прийняття ефективного екологічного законодавства.
У доповіді Міністр екології та природних ресурсів Семерак О. М. відзначив, що фактично реалізація міжнародних документів щодо запобігання антропогенним змінам клімату означатиме завершення ери викопного палива, декарбонізацію світової економіки та розвиток низьковуглецевих технологій, адаптацію соціально-економічних систем держав світу до зміни клімату, а також інтеграцію економіки, енергетики та екології.
У співдоповіді Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Дирів А. Б. ґрунтовно проаналізував роботу в парламенті щодо кліматичної проблематики. Зокрема він відзначив необхідність інтенсифікації наших власних дій, кожного громадянина, посадовця, і створення національних систем у відповідь на прискорення змін клімату. Використання всіх інструментів політики щодо зміни клімату, забезпечення участі у міжнародному переговорному процесі, поєднання економічної складової і адаптації до змін клімату має стати індикатором нашого свідомого ставлення до спільного майбутнього. Дирів А. Б. закликав Уряд до системного підходу у створенні законодавства, пов'язаного із зміною клімату, а також визначення його пріоритетів.
Народний депутат України, заступник Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Недава О. А. наголосив на необхідності прогнозування наслідків від нашої діяльності для прийдешніх поколінь, які можуть бути дуже критичними для нашого спільного майбутнього. Він висловився за створення екологічного фонду за кошти екологічного податку з їх подальшим використанням виключно на екологічні цілі.
Народний депутат України Рябчин О. М. наголосив на необхідності підвищення обізнаності українців з питань зміни клімату.
Народний депутат України, секретар Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Єднак О. В. наголосив на необхідності балансу інтересів і цінностей у питанні зміни клімату. Нашим інтересам мають слугувати ціннісні орієнтири, шлях до яких має забезпечувати якісне впровадження прийнятих законів.
Народний депутат України Рудик С. Я. у своєму виступі звернув увагу на посилення природних аномалій у зв'язку із змінами клімату і закликав до підтримки збільшення відповідальності за вирубку лісів.
Представник МЗС закликав забезпечити участь делегації України у Конференціях ООН зі зміни клімату на належному рівні з урахуванням того, що йдеться не лише про відстоювання національних інтересів України з міжнародної кліматичної політики, а й про необхідність протидії намірам Російської Федерації легітимізувати через кліматичну звітність зміну статусу Криму та м. Севастополь.
У своєму виступі Янтомас Хімстер, директор Представництва ПРООН в Україні наголосив, що саме під егідою ООН було підписано Рамкову конвенцію про зміну клімату, яка на сьогодні об'єднує зусилля різних країн у цій сфері. Підтримка України, як однієї із засновниць ООН, - це честь для його організації, проте для більш ефективного її впровадження було б доцільно більше спрямовувати кліматичну політику на місцевий рівень, перейматися питаннями зміни клімату не тільки у владних кабінетах, а й кожному члену суспільства, а також показати світові, що дії України можуть бути зрозумілими і відчутними для всього світу у кількісному вимірі.
У виступах науковців піднімалися питання забезпечення розгортання національних програм спостережень і вивчення кліматичних змін, боротьби з деградацією земель та опустелюванням, підвищення лісистості та створення громадських сіножатей і пасовищ; відновлення та сталого використання торфовищ; збільшення територій та об’єктів природно-заповідного фонду, створення бази кращих вітчизняних практик землекористування та агротехнологій, спрямованих на адаптацію до кліматичних змін та пом’якшення їх наслідків. Особливу увагу було приділено негативному екологічному впливу таких міжнародних проектів, як "Північний потік - 2" і необхідності його відповідної екологічної оцінки.

У виступах представників громадських організацій було висловлено критику ряду урядових рішень, зокрема у сфері енергетики, будівництва і транспорту, підтримку напрямку низьковуглецевого розвитку і розроблення низьковуглецевих технологій, запобігання втратам джерел питної води, підвищення інституційної спроможності урядових структур і громадських та неурядових організацій, прискорення розроблення заходів з адаптації до змін клімату, забезпечення здоров'я населення, особливо у містах.
Голова Всеукраїнської неурядової громадської організації "Всеукраїнська екологічна ліга" Тимочко Т. В. запропонувала урядовцям у всіх документах встановити фільтр під назвою "екологічно безпечні технології" задля ухвалення кожного акту законодавства з урахуванням інтересів збереження довкілля.
Міністр екології та природних ресурсів Семерак О. М. відповів на питання учасників парламентських слухань.
Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Дирів А. Б. подякував всім учасникам парламентських слухань і запевнив, що Комітет завжди готовий до співпраці з усіма організаціями і, окрім рекомендацій, готовий почути всі пропозиції і врахувати їх у подальшій законодавчій діяльності.
На завершення Перший заступник Голови Верховної Ради України Геращенко І. В. подякувала всім учасникам парламентських слухань, відзначила високий експертний рівень дискусії, актуальність теми обговорення і запевнила, що керівництво парламенту вважає екологічну тематику, тематику про зміну клімату серед пріоритетів парламенту і Уряду, зокрема в контексті імплементації угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами. Також головуюча запропонувала всі пропозиції надати до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи для оперативного опрацювання під час підготовки до затвердження парламентом рекомендацій парламентських слухань. Перший заступник Голови Верховної Ради України Геращенко І. В. повідомила, що за підсумками проведення парламентських слухань Верховна Рада прийме відповідну постанову, а також підготує до видання матеріали парламентських слухань.
На цьому парламентські слухання, присвячені обговоренню реалізації в Україні міжнародних документів щодо запобігання антропогенним змінам клімату завершилися.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18