Комітет, розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин та створення в Україні першого повноцінного Всеукраїнського державного реабілітаційного центру для дельфінів та тварин (реєстр. № 8585 від 10.07.2018 р.), поданий народними депутатами України Немировським А.В., Юрчишиним П.В. та іншими народними депутатами України, повідомляє.
Законопроектом пропонується внести зміни до частини п’ятої статті 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (далі – Закон), зокрема заборонити діяльність будь-яких дельфінаріїв. Також доповнити цей Закон статтею 25-1 щодо створення в Чорноморському біосферному заповіднику першого в Україні повноцінного Всеукраїнського державного реабілітаційного центру для дельфінів та тварин. Законопроектом також пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) та до Кримінального кодексу України (далі – ККУ), а саме посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.
Проектом Закону пропонується у частині другій статті 89 «Жорстоке поводження з тваринами» КУпАП посилити відповідальність суб’єкта правопорушення за рахунок подовження максимального строку адміністративного арешту з 15 до 20 діб. Однак, згідно з частиною першою статті 32 КУпАП максимальний строк стягнення у виді адміністративного арешту за вчинення адміністративного проступку становить 15 діб. Комітет зазначив, що за скоєння злочину, передбаченого частиною першою статті 299 ККУ, проектом передбачається покарання у виді арешту на строк до одного року, тоді як у частині першій статті 60  ККУ визначено, що арешт встановлюється на строк від одного до шести місяців. Крім цього, максимальний строк покарання у виді обмеження волі становить 5 років відповідно до частини другої статті 61 ККУ, у частині другій статті 299 ККУ законопроекту даний строк збільшується до 6 років.
Комітет відмітив, що проект Закону суперечить статті 27 Бюджетного кодексу України та статті 91 Регламенту Верховної Ради України. У пояснювальній записці зазначено, що прийняття законопроекту не потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України. Однак, статтею 25-1 Міністерству екології та природних ресурсів доручається «створити в Україні перший реабілітаційний центр для дельфінів та тварин у Чорноморському біосферному заповіднику на території та акваторії Херсонської та частково Миколаївської областей України», у зв’язку з чим постає питання фінансування зазначеного заходу саме за рахунок Державного бюджету України.
Міністерство екології та природних ресурсів України, підтримуючи в цілому необхідність запровадження заборони діяльності будь-яких дельфінаріїв, у своєму висновку висловлює застереження. Зокрема, потребують вирішення питання щодо подальшої долі тварин, перекваліфікації або нового працевлаштування дресирувальників, визначення джерел, за рахунок яких будуть компенсувати збитки, які понесуть суб’єкти господарювання після заборони, потребує уточнення набрання чинності закону, оскільки необхідний перехідний період для такої заборони. Мінприроди також зазначає, що невдалим є формулювання у назві законопроекту і по самому тексту слів «дельфінів та тварин», оскільки дельфіни і є тваринами.
Головне науково-експертне управління, проаналізувавши проект, висловлює щодо його змісту ряд зауважень та рекомендує за результатами розгляду у першому читанні законопроект повернути на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.
За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин та створення в Україні першого повноцінного Всеукраїнського державного реабілітаційного центру для дельфінів та тварин (реєстр. № 8585 від 10.07.2018 р.).
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47