Комітет на своєму засіданні 20 грудня 2018 р. розглянув проект Закону України про публічний порядок (реєстр. № 9300), внесений народним депутатом України Шаховим С.В.
Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, в українському законодавстві для забезпечення суспільної безпеки та громадського порядку існує безліч правил та норм поведінки, які встановлені чисельними розрізненими нормативно-правовими актами – «Правила пожежної безпеки», «Положення про порядок організації та проведення масових заходів», Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» та інші, які через свою чисельність та розпорошеність деліктних норм породжує колізії та труднощі в їх ефективному застосуванні.
На думку автора законопроекта, приведення правил поведінки у суспільстві та основ відповідальності за їх порушення до єдиного стандарту, закріпленого в одному нормативно-правовому акті, значно підвищить ефективність забезпечення публічного порядку.
До законопроекту висловлено ряд зауважень, серед яких необхідно відзначити наступні.
У тексті законопроекту неодноразово використовується термін «органи внутрішніх справ». Законом України «Про органи внутрішніх справ», який був прийнятий Верховною Радою України у 2015 р. і скасований через вето Президента України, передбачалось закріплення на законодавчому рівні спрямування і координації Міністром внутрішніх справ України органів, які Законом відносяться до системи органів внутрішніх справ, а саме: Національної поліції України, Державної прикордонної служби України, Державної міграційної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій.  Крім того, до системи органів внутрішніх справ Закон відносить і Національну гвардію України – військове формування.
Таким чином, визначення терміну «органи внутрішніх справ» на цей час у законодавстві відсутнє.
Крім того, законопроектом дається визначення таким діям як крайня необхідність та необхідна оборона, термінам «громада» та «місцева територіальна громада», визначаються повноваження цих громад та органів, які ними можуть створюватись: інспекції, комісії, дружини, загони та інші публічні формування. Ці визначення та повноваження суперечать нормам законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про громадські об'єднання», Кримінальному кодексу України.
Зважаючи на викладене, Комітет вирішив рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію проект Закону України про публічний порядок (реєстр. № 9300), внесений народним депутатом України Шаховим С.В., за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18