Комітет, розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» щодо створення природних умов для медичної реабілітації морських ссавців, в тому числі дельфінів (реєстр. № 9249 від 31.10.2018 р.), поданий народними депутатами України Грановським О.М., Черваковою О.В., повідомляє.
Законопроект має на меті забезпечити на законодавчому рівні створення реабілітаційних центрів для морських ссавців, в тому числі дельфінів, які розміщуються в чистих природних акваторіях, що гарантовано захищені від штормів, прибійної хвилі і впливу антропогенного забруднення, які обгороджені пальово-сітчастими стінками, з метою їх медичної реабілітації для повернення у природні  місця існування.
Законопроектом пропонується внести зміни до статті 8 та 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».
Статтю 8 вказаного Закону України пропонується доповнити частиною шостою такого змісту: «Дозволяється тимчасове утримання морських ссавців, в тому числі дельфінів, у вольєрах реабілітаційних центрів, які розміщуються в чистих природних акваторіях, що гарантовано захищені від штормів, прибійної хвилі і впливу антропогенного забруднення, які обгороджені пальово-сітчастими стінками, з метою їх медичної реабілітації для повернення у природні  місця існування. Порядок тимчасового утримання морських ссавців, в тому числі дельфінів, у вольєрах реабілітаційних центрів, які розміщуються в чистих природних акваторіях, затверджується Кабінетом Міністрів України.».
Законопроектом також пропонується у частині п’ятій статті 25 цього ж Закону слова «, що не мають природної морської води» виключити.
Комітет відмітив, що проект Закону суперечить статті 27 Бюджетного кодексу України та статті 91 Регламенту Верховної Ради України. У пояснювальній записці зазначено, що прийняття законопроекту не потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України. Однак, змінами статті 8 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» пропонується тимчасове утримання морських ссавців у вольєрах реабілітаційних центрів з метою їх медичної реабілітації для повернення у природні місця існування. У зв’язку з чим постає питання фінансування зазначеного саме за рахунок Державного бюджету України.
Міністерство екології та природних ресурсів України, підтримуючи в цілому необхідність запровадження заборони діяльності дельфінаріїв, у своєму висновку висловлює застереження. Зокрема потребують вирішення питання щодо подальшої долі тварин та уточнення набрання чинності закону, оскільки необхідний перехідний період для такої заборони. Також поза увагою лишаються питання термінів та умов зупинення діяльності дельфінаріїв, які вже існують.
Комітет з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку щодо результатів здійснення антикорупційної експертизи зазначає, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.
Головне науково-експертне управління, проаналізувавши проект, висловлює щодо його змісту деякі зауваження та рекомендує за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу за умови врахування висловлених зауважень та пропозицій.
За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України, за результатами розгляду у першому читанні, прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» щодо створення природних умов для медичної реабілітації морських ссавців, в тому числі дельфінів (реєстр. № 9249 від 31.10.2018 р.).
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47